NĂSCUT ÎN FIRIZA – Cardinalul Lucian Mureșan, 54 de ani de la hirotonire

1581

Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, sărbătorește 54 de ani de la hirotonirea preoțească.

Lucian Mureșan s-a născut în comuna Firiza (jud. Maramureș), în data de 13 mai 1931. După terminarea liceului, a făcut armata la Școala de ofițeri de aviație de la Turnișor (jud. Sibiu). După absolvirea, a fost mutat la Craiova, la batalionul de aviație cu reacție. Conducerea comunistă a armatei a aflat de apartenența lui Lucian Mureșan la Biserica Română Unită cu Roma și l-a considerat indezirabil.

Dorința sa de a deveni preot greco-catolic nu a putut fi realizată în condiții normale, din cauza faptului că în 1948 Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii.

“În data de 19 decembrie 1964, în plină persecuție împotriva Bisericii Greco-Catolice, a primit darul preoției prin punerea mâinilor Episcopului auxiliar al Maramureșului, dr. Ioan Dragomir. Devenind astfel preot în clandestinitate, a început o intensă activitate pastorală ocupându-se cu multă dăruire de grija spirituală a sufletelor, motiv pentru care în anul 1990, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al eparhiei de Maramureș. Patru ani mai târziu, a fost numit Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. În 2012, Arhiepiscopul Lucian Mureșan a fost numit Cardinal”, precizează site-ul e-communio.ro.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here