MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI – Fotografiile băimăreanului Suba Zoltan, expuse în Cluj-Napoca

252

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca a găzduit joi, 18 aprilie, vernisajul expoziției “Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”. Partenerii expoziției sunt Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș Baia Mare, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și Muzeul Țării Făgărașului “Valer Literat”. 


Conceptul expozițional aparține dr. Marius Câmpeanu, șeful secției Istorie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș Baia Mare. Expoziția a fost prezentată anterior în Baia Mare, Alba Iulia și Năsăud.

„Expoziția are un deosebit aport istoric și ilustrativ, prin prezentarea unor mari fotografi transilvăneni, fără a căror pasiune nu am avea astăzi parte de adevărate mărturii ale evenimentelor care au influențat atât de profund secolele XIX-XX’’ a declarat managerul MNIT, Felix Marcu.

Fiecare muzeu participant la realizarea expoziției aduce în atenția publicului câte un fotograf renumit din Transilvania secolelor XIX-XX. În cadrul expoziției sunt prezentați, în ordine cronologică:

– Veress Ferenc (1832-1916) – primul fotograf de renume al Transilvaniei, proprietar al primului atelier fotografic deschis la Cluj, în anul 1853;

– Alexandru Roșu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistrița;

– Samoilă Mârza (1886-1967) – fotograful Marii Uniri;

– Szabo Gabor (1905-1982) și Suba Zoltan (1911-2009), cei mai importanți artiști fotografi din Făgăraș, respectiv Baia Mare.

În cadrul vernisajului, a avut loc și o prezentare a unui proces de fotografiere specific sfârșitului de secol XIX, cu un aparat foto de epocă. Expoziția poate fi vizitată până în data de 1 septembrie.

 

# Suba Zoltan, fotograful Băii Mari

Suba Zoltan a fost primul fotograf din Baia Mare care a realizat „manual” fotografii color, dând viață fotografiilor alb-negru cu ajutorul pensulei și a trei culori fundamentale (roșu, galben și albastru). Dovadă a pasiunii și a muncii sale de o viață este o impresionantă colecție de aparate și accesorii foto, dar și un număr impresionant de negative pe sticlă (peste 11.000 de bucăți) și celuloid.

În prima parte a activității sale a realizat fotografii-portret, fotografii de nuntă, fotografii de familie, peisaje din natură și imagini cu orașul vechi. După anul 1944, a realizat fotografii-reportaj la diferite evenimente istorice și politice (1 mai, 23 august), culturale și sportive, dar și fotografii pentru obținerea buletinelor, a carnetelor de membru PCR și pentru ziarul „Pentru Socialism”.

 

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here