MUZEUL JUDEȚEAN DE ARTĂ BAIA MARE – Expoziție Hans Mattis-Teutsch

601

Muzeul Județean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare” găzduiește în această perioadă expoziția temporară “Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”. Personalitate complexă, Hans Mattis-Teutsch a creat în mai multe domenii ale artei: pictură, grafică, sculptură, teoria artei. A activat în Ungaria, Germania și România.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 10 octombrie, de marți până duminică, între orele 10-17.

Evenimentul face parte din seria colaborărilor dintre Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și Muzeul de Artă Brașov. Curator este Radu Popica, istoric de artă și expert în patrimoniu național mobil, șeful Secţiei Artă a muzeului brașovean.

“Mattis- Teutsch a fost unul dintre artiștii brașoveni care a ales să vină în perioada interbelică înspre Baia Mare, dar nu pentru peisajul băimărean care i-a atras pe majoritatea artiștilor care au poposit aici, în colonie.

El a fost interesat de viața minerilor, care reprezentau baza orașului în acea vreme, și i-a înfățișat într-o serie întreagă de lucrări. Peisajul l-a ignorat cu totul. Ca o comparație, Herman Morres, alt artist brașovean interbelic care a fost într-o perioadă apropiată aici la Baia Mare, a realizat peisaje”, a declarat istoricul de artă Radu Popica, într-un interviu postat pe site-ul muzeului băimărean.

Expoziția, prezentă acum la Baia Mare, a fost găzduită în perioada 22 iunie- 3 august de Institutul Cultural Român de la Viena. Lucrările expuse aparțin perioadei 1917-1932, Hans Mattis-Teutsch fiind un membru reprezentativ al mișcării de avangardă.

“A fost bine primit și la Szentendre, în apropiere de Budapesta. Hans Mattis-Teutsch este considerat în Ungaria un reprezentant de frunte al avangardei maghiare. Expoziția s-a bucurat și la Viena de un interes deosebit, chiar dacă Viena n-a jucat un rol chiar atât de important în cariera lui. A fost doar o etapă, artistul oprindu-se acolo pe drumul de la Budapesta la Munchen, orașele care au jucat un rol decisiv în formarea sa.

Este apreciat și la Cluj unde a expus de mai multe ori în perioada interbelică, pentru că el a fost interesat să expună nu doar în București. A avut și acolo o mulțime de expoziții, începând cu anul 1920, și a participat la celebra expoziție internațională a Contimporanului din 1924.

Hans Mattis-Teutsch ținea foarte mult să fie prezent și în Transilvania, inclusiv în Baia Mare, unde a expus de mai multe ori”, a mai spus istoricul de artă Radu Popica.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here