MUNTENEGRU – Prima femeie care candidează la preşedinţie

446

Draginja Vuksanovic este prima femeie din istoria Muntenegrului care aspiră să devină preşedinte al acestei ţări în urma alegerilor ce se vor desfăşura duminică, relatează miercuri agenţia EFE într-o prezentare a profilului ei.
Cu un doctorat în drept şi în prezent deputat în parlamentul muntenegrean, Draginja Vuksanovic face parte din conducerea Partidului Social-Democrat (SDP), de opoziţie, formaţiune care timp de aproape două decenii până în anul 2016 a împărţit puterea cu Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS). Însă acum, atât ea cât şi SDP, acuză fostul aliat DPS şi pe liderul acestui partid, contracandidatul ei în scrutinul de duminică, Milo Djukanovic, că au “privatizat” statul.

“Astăzi, ţara căreia îi aparţinem (…) este un stat captiv, în care aceia ce sunt la putere consideră fiecare petic de pământ proprietatea lor privată”, a spus Draginja Vuksanovic în timpul campaniei electorale.
Candidatura ei este susţinută şi de formaţiunea Demos, de centru-dreapta şi aflată de asemenea în opoziţie. Unii analişti consideră că prin această candidatură SDP încearcă să supravieţuiască pe scena politică după diviziunile şi scăderea de popularitate ce au urmat rupturii de formaţiunea DPS.

Vuksanovic a mai fost membră a delegaţiei parlamentului muntenegrean la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde a făcut parte din diferite grupuri pentru problematici precum drepturile omului, cultura, educaţia şi tineretul, precum şi lupta împotriva terorismului şi crimei organizate.

Sursa: http://agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here