MOR MARAMUREȘENII ÎN STRĂINĂTATE! – Mobilizare generală pentru un băimărean decedat în Anglia

6756

Este cunoscut faptul că o mulțime de maramureșeni au părăsit România, în speranța unui viitor mai bun în străinătate. Au mizat că vor câștiga bani frumoși, iar ulterior se vor întoarce acasă, unde își vor face o casă minunată și își vor deschide o afacere prosperă. Însă, ei nu sunt ocoliți de tragedii, lacrimi și dureri.

Zoli a lăsat municipiul Baia Mare, încercând să își construiască un viitor în Marea Britanie. Nu a fost să fie, norocul l-a ocolit, iar Zoli s-a trezit singur, fără bani și fără job, într-un ținut străin. Cuprins de disperare, săptămâna trecută, a ales să își pună capăt zilelor, spânzurându-se. Însă, pentru aceasta au fost necesari bani pentru repatriere, întrucât trebuie respectate anumite condiții (costisitoare) pentru transfer. Apropiații lui Zoli au apelat la Claudia Gutulescu, o româncă stabilită în Marea Britanie. Femeie de afaceri în străinătate, de loc din Drobeta Turnu Severin, aceasta a făcut public anunțul aparținătorilor, în încercarea de a strânge cele 3.000 de lire necesare. În weekend, trupul neînsuflețit al lui Zoli se afla la morgă, întrucât familia nu avea încă banii necesari. Claudia Gutulescu s-a mobilizat, a făcut publică strângerea de fonduri.

“Uite așa zici ”da” și începi să afli despre poveștile triste ale unor oameni ca mine și ca tine, cel ce citești acest rânduri; oameni care poate ieri au fost lângă noi în metrou, sau poate au așteptat lângă noi la semafor câteva secunde. Numai că ei astăzi se află într-o morgă rece, departe de familia disperată care nu mai vrea decât să îi ingroape acasă. Iar tu ești printre cei care astăzi are o cale să ajute cumva în toată aceasta nenorocire”, a notat Claudia Gutulescu.

# S-a spânzurat departe de casă!…
Zoli avea 27 de ani și plecase de acasă cu speranța de mai bine, cu multe vise și doruri în suflet. Mai exact, băimăreanul a muncit în livrări cam un an, dar acum o lună managerul firmei l-a amânat inexplicabil cu plata celor 13.00 de lire pe care le avea de primit. Disperat, băiatul a început să caute alte locuri de muncă, banii pe care îi avea s-au dus între timp și uite asa a ajuns un tânăr sănătos și frumos sa se spânzure departe de mama si sora lui, singur si fără nicio mână de ajutor din partea nimănui.

„Cu toții am trecut și trecem prin momente grele și crunte, și numai cine a plecat din țară, departe de părinți și familie poate să înțeleagă măcar o parte din probabil disperarea și tristețea acestui copil. Da, el nu a fost la fel de puternic precum mulți dintre cei ce veți citi aceste rânduri. Și mi-aș dori din suflet ca Zoli sa fi apelat la noi înainte de a face acest gest ireparabil… Poate am fi putut să strângem acești bănuți pentru viitorul lui și nu pentru ultimul său drum spre mama și sora sa”, a menționat românca, precizând că există acordul scris al familiei pentru campanie.

# Colectă strânsă în termen record
Românii au fost rugați să contribuie măcar cu cinci lire, suma fiind suficientă de persoană, pentru a acoperi necesarul de 3.000 de lire. Oamenii au fost rugați să ofere un sprijin, pentru ca băimăreanul să poată fi plâns și strâns în brațe pentru ultima dată, de mamă și soră. Speranța inițiatorilor este ca nimeni să nu mai treacă prin asemenea drame umane, care ucid sufletele aparținătorilor puțin câte puțin. “Pentru Zoli e acum prea târziu. Iar mama sa așteaptă ca noi să îi ducem copilul acasă. Și știu că îl vom duce. Mereu am reușit să ne unim. Iar pentru asta, mă înclin și vă mulțumesc”, a notat românca.

Iar apelul a fost un succes. În numai câteva ore, s-au strâns 3.063 de lire. În prezent, se fac procedurile pentru ca trupul neînsuflețit al tânărului băimărean să fie repatriat.
“A fost un șoc pentru familie și pentru apropiați. Nimeni nu înțelege cum a fost posibil așa ceva. Era un băiat foarte de treabă, se spune că a rămas fără bani și a fost cuprins de disperare. Nici nu îmi pot imagina prin ceea ce trec mama și sora, mai ales că tatăl lui Zoli s-a sinucis și el, când el era elev de liceu. S-au donat banii, iar acum se așteaptă repatrierea efectivă. Durerea este uriașă!”, a relatat o băimăreancă, apropiată de familia îndurerată.

# A făcut infarct pe stradă!
Nu este singurul maramureșean care a decedat departe de casă, în ultimele săptămâni. Marian, de loc din Sighetu Marmației, în vârstă de 39 de ani, a murit în provincia Caserta din Italia. Tânărul a căzut secerat în mijlocul străzii. Trecătorii au alertat medicii. Aceștia au constatat că bărbatul suferise un stop cardiorespirator. Cauza, stresul generat de lipsa unui loc de muncă.

“Zilele acestea, am pierdut un prieten, un vecin cu care am copilărit, Marian. A plecat în Italia, la muncă, de câțiva ani, pentru un trai mai bun, pentru o viață mai bună. Din păcate, a rămas fără loc de muncă de câteva luni, și din cauza stresului, a nesiguranței și, implicit, a lipsurilor ce vin în acest context, a făcut infarct și a murit, singur pe stradă, la doar 39 de ani. Mare păcat, a fost un om cu suflet bun. Mă doare sufletul când mă gândesc că sunt milioane de români ce au fost nevoiți să își părăsească țara, orașul, prietenii, familia, pentru a munci în alte țări. Până când??? Când o să putem trăi și noi decent, la noi acasă?”, a scris Florin, un prieten al sigheteanului, pe Facebook.

La fel ca și în cazul din Anglia, s-au inițiat procedurile de repatriere a bărbatului. Se dorește ca acesta să fie înmormântat creștinește, la el acasă, în țară.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here