MONUMENT SFINȚIT LA FĂUREȘTI – În memoria lui Pante Pașca, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia (1 decembrie 1918)

251

Duminică, 2 decembrie, a fost sfințit la Făurești monumentul dedicat memoriei lui Pante Pașca, delegat făureștean la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Monumentul cinstește, de asemenea, pe eroii satului, căzuți în cele două conflagrații mondiale.

Pante Pașca, născut în Făurești, în 1877, și decedat în data de 6 decembrie 1953 a fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”. A participat la adoptarea hotărârii privind Unirea Transilvaniei cu România. Ca deputat în Adunarea Națională din 1 decembrie 1918 a reprezentat ca delegat Cercul electoral Târgu Lăpuș. După Unire, a fost președintele Composeratului local de pădure din Făurești.

Monumentul a fost ridicat la inițiativa col. dr. Gheorghe Gherghel (nepot al delegatului făureștean la Marea Unire), Ioan Mureșan și Augustin Leș, care au și finanțat lucrările.

Momentul de sfințire a fost prefațat de elevii Școlii Gimnaziale Făurești, care au susținut un program de cântece patriotice.

La final, dr. Marius Câmpeanu, șeful secției Istorie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, fiu al satului, a prezentat o sinteză a evenimentelor desfășurate între anii 1914-1918, care au avut drept finalitate unirea Transilvaniei cu România.

De asemenea, Elena Ștreang, strănepoata reprezentantului satului Făurești la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a prezentat o scurtă biografie a delegatului Pante Pașca.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here