MONOGRAFIA ORAŞULUI – Seiniul are o nouă carte de identitate. Află file inedite din istoria aşezării (GALERIE FOTO)

400

În contextul Centenarului Marii Uniri, administrația locală din Seini a lansat a II-a ediție a Monografiei orașului Seini, ”Cartea Cetății Zynir – Bastionul de la Defileul Someșului. Volumul este semnat de seinenii pr. poet Gheorghe Pop și pr. prof. Tomel Pop.

Lansarea monografiei a fost realizată într-o atmosferă elegantă, cu o prezență impresionantă a iubitorilor de frumos, carte și cuvânt. Au participat aproximativ 200 de persoane. Printre invitați a făcut parte și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, seinean la origine, care mereu a precizat că Seini este și va rămâne orașul său de suflet. Proiectul demarat de comunitatea locală a fost realizat și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean și al Orașului Seini.
”I-am felicitat pe autorii celei de a doua ediții, preoții Gheorghe Pop și Tomel Pop, pentru minunata lucrare realizată cu sprijinul Primăriei Seini și a Consiliului Județean Maramures. Mă bucur enorm să vad comunități maramureșene preocupate de propria istorie pe aceste meleaguri și sunt extrem de fericit să constat un reviriment deosebit al sentimentelor patriotice locale pe întreg cuprinsul Maramureșului”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

# Respect, admiraţie, recunoştinţă şi mulţumire
Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini, a arătat că evenimentul s-a bucurat de un valoros program artistic susținut de Corul Bisericii Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a Parohiei Seini I, dirijat de prof. Alina Ureche, recitaluri de poezie din creația poetului Gheorghe Pop, prezentate de Codruța Crișan, Ioana Kadar și autor, colinde și un solo de flaut susținut de Antonia Pop.
”Respect, admirație, recunoștință și caldă mulțumire celor doi autori care ne-au oferit, în Ceas Aniversar Centenar, o nouă carte de identitate a existenței noastre seinene”, a precizat edilul din Seini, Gabriela Tulbure, care și-a încheiat mesajul cu tradiționalul: ”La Mulți Ani, Seini! La Mulți Ani, România”.

# O documentare întinsă pe durata a două decenii
Lucrarea este una foarte amplă, având 558 de pagini. Cei doi autori au muncit la ea timp de 20 de ani!
“În 2003, a fost publicată prima ediţie a monografiei. La acel moment, a avut un ecou foarte mare, fiind un buletin de identitate al oraşului. Cu ocazia Centenarului, am dorit să venim cu o ediţie adăugată şi îmbunătăţită a lucrării. Ne-am documentat, timp de 20 de ani, la Arhivele Naţionale, la Biblioteca Judeţeană şi am obţinut diverse mărturii. Am adus informaţiile la zi, am venit cu completări şi am adăugat elemente reprezentative din istorie. Apoi, am structurat totul pe capitole, rezultatul fiind cea de-a doua ediţie a monografiei oraşului”, a precizat, pentru AxaNews.ro, preotul Gheorghe Pop.
“Am găsit informaţii ieşite din comun, pe care nu le ştiam până în prezent. Spre exemplu, am găsit numele eroilor seineni din primul război mondial. Vorbim despre câteva zeci. Aceştia au plecat din Seini pe front”, a adăugat, pentru AxaNews.ro, preotul Tomel Pop.

# File inedite din istoria Seiniului
Seiniul se poate lăuda cu diverse elemente istorice deosebite. Toate sunt explicate, pe larg, în lucrarea lansată cu ocazia Centenarului.
“Avem un monument istoric unic în Uniunea Europeană şi, probabil, în lume. Pe Dealul Comja este scris numele lui Eminescu, alcătuit din 10.000 de brazi. Aceştia au fost plantaţi, în 1940, de generalul de deivizie Georgescu P. Ion. Atunci când a trecut cu trupele, a recurs la acest gest în semn de patriotism”, a relatat preotul Tomel Pop.
O altă poveste inedită este cea a bisericii ortodoxe din centrul oraşului. “Biserica a fost construită în secolul al XIX-lea. Lucrările au fost sistate, din lipsă de fonduri, în anul 1882. A fost târnosită, din necesitate, chiar dacă nu avea turn, pentru a se putea sluji în interior. Turnul a fost adăugat ulterior, lucrări care s-au finalizat în anul 1910. Este a treia biserică din Seini. Prima a fost cea de pe Dealul Comja şi a fost făcută din lemn şi stuf. A fost cunoscută ca şi Biserica Haiducilor. În anul 1777, ea a fost distrusă de tătari. După ce a trecut năvala, s-a construit Biserica din Gura Văii Boci. A fost realizată din lemn de stejar, în stil maramureşean. În ea s-a slujit până în anul 1882, atunci când a fost dată în folosinţă biserica din centrul Seiniului. Cel care a pus piatra de temelie la biserica din centru este protopopul George Maniu. Lucrările au fost finalizate în perioada protopopului Alexiu Berinde care, cu toate că nu avea studii de specialitate, avea veleităţi de arhitect. Biserica actuală are dimensiuni de catedrală”, a relatat preotul Gheorghe Pop.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here