MODIFICAREA LEGII PENSIILOR – Este necesară suplimentarea numărului de angajaţi la casele de pensii

739

Potrivit declaraţiilor ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, de acum două zile, recalcularea pensiilor din 2021 va obliga Casa Naţională de Pensii să suplimenteze numărul angajaţilor, pentru a face faţă volumului de muncă.

 Declaraţia a fost făcută în urmă cu două zile, în contextul prevederilor proiectului noii legi a pensiilor, care a fost finalizat. Potrivit noului proiect de lege, începând din 2021 urmează ca toate pensiile să fie calculate. Pentru recalcularea celor 5 milioane de dosare de pensionari, personalul caselor de pensii este insuficient.

Este o creştere mare din 2021, când se intră pe noua formulă de calcul. Până în acel moment, specialiştii de la Casa Naţională de Pensii vor trebui să calculeze toate dosarele aflate în plată şi pe cele ale persoanelor care ies de acum înainte. (…) Un specialist de la Casa de Pensii poate calcula, în medie, 8 dosare pe zi. Vorbim de 5 milioane de pensionari”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

În Maramureş urmează ca 117.000 de dosare de pensii să fie recalculate după noua formulă de calcul. Potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Lucica Pop, acest lucru nu va fi posibil fără ajutor, atât în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, cât şi suportul tehnologic.  

„Cei 1300 se pregătesc pentru marea recalculare care începe din 2021. Acum ne descurcăm tot cu forţele proprii, pe care le avem pentru recalculare, care se află în derulare. Cu câţi suntem acum,  ne descurcăm, dar cu cele din 2021, atunci când discutăm despre 117.000 de dosare care vor trebui recalculate vom avea nevoie de sprijin, nu numai cu personal, ci tehnic: calculatoare, aplicaţii, sunt mai multe care trebuie luate în calcul. Nu ştiu cum vor împărţi personalul, ce formulă vor găsi. Aşteptăm întâi să vedem dacă propunerea ministrului Muncii va fi agreată şi vor fi angajări. Eu sper din tot sufletul  să fie aşa”, a menţionat Lucica Pop.

În momentul de faţă se recalculează pensiile angajaţilor din grupele speciale, respectiv cei din minerit sau grupele I de muncă. „Recalcularea a început de la 1 octombrie şi durează un an. Aici se recalculează pentru grupa I de muncă, cele speciale, din minerit sau combinat, care datorită formulei de calcul au ieşit pe minus sau cu zero. Aici avem aproximativ 7.000 de persoane la care va trebui să recalculăm şi, pe acest segment, volumul de muncă plasează judeţul pe locul al treilea”, a mai menţionat ea.

Potrivit declaraţiilor ministrului Muncii, Casa Naţională de Pensii va angaja 1.300 de oameni în anul 2019 ca să poată recalcula pensiile românilor, potrivit proiectului noii legi a pensiilor. Valoarea punctului de referinţă este rezultatul raportului dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25. Astfel, valoarea punctului de pensie este de 1.265 de lei la 1 septembrie 2019. De la 1 septembrie 2020 va creşte la 1.775 de lei, iar de la  la 1 septembrie 2021, va creşte la 1.875.

Punctul de referinţă va avea valoarea de 75 de lei în anul 2021 şi începând din 2022, valoarea acestuia se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here