MODELUL „LAS FIERBINȚI” – Activitatea polițiștilor din comune, evaluată de primării? Ce spun primarii și sindicaliștii din Maramureș

381

Controversă socială de proporții în ceea ce privește statutul polițistului în comunitățile locale. Asociația Comunelor din România dorește ca primăriile să dea calificative polițiștilor care își desfășoară activitatea în mediul rural. Ideea a împărțit factorii implicați în două.

Unii spun că ar trebui urmat exemplul din Las Fierbinți, unde polițistul este la mâna primarului. Alții spun, mai nuanțat, că este nevoie de o colaborare între cele două entități. Iar o evaluare făcută de administrația locală cu privire la activitatea oamenilor legii nu face altceva decât să ofere o imagine a calității acesteia. Sindicaliștii, în schimb, au luat foc și spun că se va ajunge la o politizare gravă a întregului sistem și că, în plus, nu ar fi normal ca primarul să evalueze polițistul.

# „De ce un polițist nu poate fi evaluat?”
Președintele Asociației Comunelor, filiala Maramureș, Emilian Pop, primarul din Săcălășeni, este de părere că o astfel de inițiativă ar fi benefică. “Este o inițiativă legislativă și nu are nicio legătură cu politizarea. Normal este ca primăria și poliția să colaboreze pentru a rezolva problemele cu care se confruntă comunitatea. Până la urmă, polițistul este plătit din bani publici, ca și celelalte entități. Adică, putem să spunem despre un primar că este bun sau nu, despre un profesor că este bun sau nu, despre un preot sau judecător, dar despre un polițist nu? Eu cred că putem evalua pe oricine, atâta vreme cât este plătit din banii noștri. Asta este o falsă problemă. Nu cred că sunt oameni la care nu se poate ajunge cu această evaluare sau că trebuie o înălțime a cunoștințelor pentru a avea o părere. Dacă mergi să cumperi un kilogram de mere din piață și un măr e putred, nu îl returnezi persoanei care ți l-a vândut? Dacă avem un polițist ineficient, nu este normal să spunem că avem un polițist ineficient? Oricine e contribuabil poate evalua pe oricine e plătit din bani publici. Asta este părerea mea! Sigur că pot exista și situații în care unii primari să sancționeze în vreun fel un comportament al unui polițist, nemulțumit de unele decizii ale sale, însă acestea ar fi excepții. Iar dacă un primar greșește și săvârșește un abuz, cu siguranță va fi penalizat la alegeri. Până la urmă, și primarul este evaluat de către cetățeni. Nu văd de ce polițiștii nu ar trebui să fie și ei evaluați. Există situații în care aceștia au un comportament inadecvat. Așa cum primarii pot fi schimbați inclusiv printr-un referendum, nu văd de ce ar fi deranjant ca polițiștii să fie evaluați de administrațiile locale. Până la urmă, ei sunt în serviciul comunității respective”, a spus, pentru AxaNews.ro, Emilian Pop.

# “Las Fierbinți este comedie și ficțiune, nu trebuie să devină realitate!”
Sindicaliștii consideră că măsura este absurdă și cred că este o imensă aberație. “Mi se pare incredibil! Cum să vină cineva cu o pregătire mai slabă să analizeze competențele unui angajat MAI cu Academie? Imaginați-vă ce se întâmplă dacă un polițist sancționează persoane apropiate unor primari sau superi alegătorii! Așa-i că acel polițist se alege cu un calificativ nesatisifăcător? Nu putem să politizăm instituțiile care mențin siguranța și ordina publică. Sunt unii primari cu un nivel de pregătire mediu. Cum pot ei să evalueze un polițist de la Judiciar? Poate primarul să evalueze fiecare instituție în parte, polițist, jandarm sau polițist de frontieră? Este o aberație pentru a câștiga voturi! Sau vor primarii să ajungă miniștri la Interne? Fiecare poate să solicite ce vrea, însă eu nu văd asta ca pe o soluție, ci ca pe o aberație! Din păcate, în România, ori de câte ori se întâmplă un eveniment nefericit, apar unii să își facă imagine. Însă, nu trebuie să uităm cine face legile. Polițiștii sunt la nivelul salarial din 2009, în timp ce deținuții au norma de hrană de 3.000 de lei pe lună și s-a cerut suplimentarea. Dacă o astfel de măsură, cea care implică evaluarea de către primării, ar intra în vigoare, am intra într-o debandadă totală. Las Fierbinți este un serial de ficțiune și, totodată, o comedie, nu trebuie să devină și realitate. Mai lipsește să fie polițiștii evaluați de un sindicat al asistaților social și să ne pună la muncă în folosul comunității”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Ion Tomoiagă, președintele SNPR Decus Maramureș.

# “Ar fi normal să ne spunem și noi părerea!”
Opiniile primarilor diferă de la caz la caz. Ioan Miculaiciuc, primarul din Repedea, consideră că nu ar fi rele aceste calificative. “De ce nu? Până la urmă primăriilor nu contribuie la infrastructură și în a asigura un trai pentru cetățeni? Ar fi normal să ne spunem și noi părerea. Cred că sunt multe chestiuni anormale în România. Avem, în zonă, polițiste de 1,50 metri înălțime. Ce pot ele face în fața infractorilor? Avem, în România, șefi mutați de la Frontieră la Poliția Română. Cred că fiecare ar trebui să muncească acolo unde are pregătirea, nu să avem numiri la apelul bocancilor. Ca primărie, ar fi bine să putem face o evaluare, însă nu să schimbăm noi pe nimeni. Asta este treaba celor din poliție, nu a noastră”, a opinat, pentru AxaNews.ro, Ioan Miculaiciuc.

# “Nu s-a pus nicio secundă problema subordonării!”
Primarul din Mireșu Mare, Ioan Mătieș, explică situația, cu atât mai mult cu cât a luat parte la ședința Asociației Comunelor în care s-a decis această propunere legislativă. „Există această dorință, într-adevăr. S-a vorbit despre ea la întâlnirea din Brașov, la care am participat. Într-adevăr, se dorește ca polițiștii să fie evaluați de către Instituția Primarului, însă nu să fie subordonați acestora, astea sunt povești nemuritoare. În Mireșu Mare, consider că avem o colaborare bună cu poliția, însă sunt și colegi unde colaborarea lor este deficitară. Se dorește o bună colaborare, nu o subordonare. Nu avem Poliție Comunitară, ca pe vremuri. Nu vrem să decidem noi cine să vină, cine să rămână și cine să plece, însă o părere cred că putem să emitem. Nu pot eu să fac evaluarea unui arhitect-șef, eu, care sunt agronom. Așa e și cu pensiile, cu toții vorbesc despre cele ale primarilor, dar nu și ale altor categorii sociale. Cred că este importantă și răspunderea socială a deciziilor luate. Pot să asigur că la ședința de la Brașov nu s-a vorbit nicio secundă despre vreo subordonare a poliției către primării. Până la urmă, șefii polițiștilor decid în privința lor, nu noi. Însă, dacă polițistul X vine sau nu la program, cine verifică? Poate că șefii lor din Baia Mare sau de unde mai sunt nu pot verifica, însă noi da”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Ioan Mătieș.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here