MISTREȚI, MISTREȚI – Lege anticonstituțională, împotriva intereselor românilor

524

O seama de probleme au ramas si vor ramâne nerezolvate, chiar daca se schimba guverne, puteri, partide. Autoritatile locale, taranii, agricultorii, au ramas cu problema mistretilor si a pagubelor facute in culturi. De ce vorbim acumn despre asta? Pentru ca an de an, fiecare primavara in care n-a avut loc nici o schimbare i-a facut pe sateni sa cultive din ce in ce mai putin, unii deloc. Dovada stau Coroieni, Vima Mica, alte sate din zona, unde pur si simplu nu se mai cultiva deloc in câmp, decât in curti sau la marginea satului. Uneori si acolo de pomana. Sigur, dupa vâlva creata de pesta porcina, s-au mai rarit mistretii.

Dar problema, teoretic, ramâne, spune primarul Ioan Maties din Miresu Mare:

Ironia este ca primarilor li se cere acum, pe canale oficiale, situatia târgurilor. Care târguri? Din nefericire, daca-si amintesc, eu am atentionat ca specialist, de 4 ani incoace, ca o lege nedreapta a vânatorii ar putea duce la un dezastru economic al României. Legea in sine e neconstitutionala. Faptul ca mistretii misuna, necontrolat, si-s metisati cu cei domestici, a dus ca ei sa se apropie fara frica de casele oamenilor, de culturi, si au adus pesta in localitati. Din nefericire, doar România are o asemenea lege neconstitutionala, reprezentantii administratiei publice nu au rol si putere, totul e in interesul vânatorului. Pesta putea fi tinuta sub control in areale mici, cum s-a petrecut in Polonia si-n alte tari vecine. Dar porcii asa zis mistreti, metisati, nu au imunitate prea buna, coborârea lor spre sate a dus la infestarea porcilor domestici. Pierderea directa este ca România este sistata de la export spre Europa si restul lumii, in plus târgurile sunt inchise, deci importam in draci. Am avertizat! Acum n-au decât, ceic are au facut legea strâmba, sa umble cu ea in… mâna, sa nu zic mai urât, prin Bucuresti, s-o indrepte, daca mai e ce! Carnea de porc se va scumpi cu 20-30%, s-a scumpit oricum deja”, spune Ioan Maties, primar si indirect, prin familie, agricultor de frunte al Maramuresului.

Intr-adevar, carnea s-a scumpit. |ntr-adevar, târgurile de la sate au ajuns târguri de legume si cereale din Ungaria si Polonia si de haine vechi, cu mirosuri dubioase. Nici urma de porci sau de vitei in târguri… Continuam logica si confirmam: importam carne de porc, asa e. {i s-a si scumpit mult. |nca nu drastic, dar e timp destul sa devina marfade lux… Da, i-am vazut pe viu, porcii mistreti nu sunt furibunzi ca odinioara, rar mai urca in copac câte un plimbaret sau gospodar plecat dupa lemne. Da, s-a vânat mult anul trecut, s-au mai rarit, nu te mai intâlnesti cu ei in paduri de fiecare data când mergi, nu-ti mai traverseaza drumul judetean, ziua la amiaza, in zona Coroieni-Vima. Poate a venit vremea sa se schimbe ici colo o lege strâmba, sa fie indreptata??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here