MISTREȚI BOLNAVI – Pestă porcină africană la un mistreț din Bistra

246

Pesta porcină africană a fost confirmată de către autoritățile competente la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din zona Bistra. Tocmai de aceea Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară, după identificarea unui porc mistreț mort pe fondul de vânătoare Bistra-Petrova.

După recoltarea și analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț găsit decedat pe fondul de vânătoare.

Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, a ținut să arate că s-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, care include trei fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Rona de Sus, Rona de Jos, Coștiui, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Crăciunești, Valea Vișeului, respectiv delimitările fondurilor de vânătoare de către grupul de experți.

Conform procedurilor în vigoare, zona tampon are o suprafață de 5 km  și include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Tisa, Sighetu Marmației, Valea Cufundoasă, Lazu Baciului, Vadu Izei, Valea Stejarului, Oncești, Nănești, Bârsana, Petrova, Crasna Vișeului și Bistra).

„În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”, a precizat Moldovan.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here