MIREȘU MARE – Lecție de administrație. Și de agricultură

676

Primarul Ioan Maties din Miresu Mare este un edil atipic, interesat nu doar de investitii cât si de dezvoltarea directa a comunei, inclusiv pe plan agricol. Priceput fiind, nu ne abtinem sa nu-l intrebam, de fiecare data, cum merge agricultura.

Din nefericire, iar va fi un deranj si un discomfort mare pentru populatie. Incepem canalizarea, o lucrare dificila si scumpa, care va crea probleme. De aceea, rog cetatenii, când mai apar probleme ca zilele trecute, ca i s-a pus unui om pamântul in fata portii. Se mai intâmpla, dar sa ne sune. Dar in 2-3 saptamani am finaliza centrul civic, o modernizare. As scoate toate gardurile din preajma primariei, sa aratam ca nu avem nimic de ascuns, punem iarba, amenajam. Sper sa gasesc întelegere sa introducem si retelele de apa odata cu canalizarea, în doua dintre sate. Apoi, am vrea sa-i scoatem pe oameni din praful acela din perioada de vara. Sper sa reusim. Facem cate putem”, spune primarul Ioan Maties.

Revenim la subiectul care-i arde pe mai mult de jumatate dintre maramureseni, agricultura. “Am avut discutii în comisia de agricultura, la nivel înalt. Au propmis, a intrat la Senat, urmeaza saajungasi în camera deputatilor Legea Vânatorii. Acum legea va fi buna. Proprietarul fondului de vânatoare nu va mai fi deasupra Constitutiei. Proprietarul de teren va devein iar proprietar de drept, nu isi va mai permite cel cu fondul de vânatoare sa-i spuna ca atunci cand iese din casa e pe proprietatea lui deja… Este o indreptare logica. Apoi, pagubele vor fi achitate in totalitate. Statul se lauda ca fondurile de vânatoare sunt un bun national. OK, Statul va plati pagublele in integrum, apoi daca va avea interes, se va indrepta asupra fondurilor de vânatoare. Apoi, inainte, responsabilii de fonduri centrau, ei dadeau cu capul. Ei faceau evidenta, ei raportau, ei vânau, ei stabileau unde hranesc animalele. |si bateau joc de noi, asa le hraneau incat sa ne intre in culturi. Inclusiv calitatea si cantitatea hranei vor fi verificate de responsabili ai primariei si de reprezentanti ai proprietarilor de terenuri. Un lucru firesc in Europa. Pâna acum, proprietarii de fonduri de vânatoare erau infailibili, si mai sunt câteva categorii sociale in România la fel. Proprietarul de teren nu mai va fi sluga vânatorului, dar nici invers”, spune primarul Ioan Maties. Apoi, e legea cadastrului. Care urmeaza sa fie lamurita. Agricultura va iesi probabil din criza continua. Comisia Nationala pentru Agricultura lucreaza pentru aceste legi. S-a tot taraganat, acum legea devine dreapta, sustine el. Cât despre anul agricol, discutia s-a purtat inaintea ploilor recente, din perioada Pastilor. Erau chiar speriati agricultorii.

Daca am avea contract cu Dumnezeu si ne-ar asculta cum vrem noi… Dar nu mor caii când vor câinii. Nu-l poti trage pe Dumnezeu de cravata. Anul agricol a inceput excelent. Dar a fost o scurta perioda cu sub zero grade, câteva zile cu inghet. Partial varza si lucerna au fost afectate. Tot ce a fost in câmp va stagna, dar isi vor si reveni dupa ploi. A fost si un an de seceta, eu asa primavara secetoasa n-am mai prins. Ploile de mai aduc graul si malaiul. Va fi bine, vor veni si ploile…”, incheie primarul Maties.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here