MINISTERUL TURISMULUI – A crescut numărul de solicitări de autorizare a pensiunilor în Maramureş

634

În judeţul Maramureş se construiesc tot mai multe pensiuni. O recunoaşte Ministerul Turismului, care spune că în 2018 a fost înregistrată o creştere a numărului de solicitări de autorizare a structurilor de cazare din judeţ.

Datele statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pe primul semestru al anului indică o creştere vizibilă a numărului de turişti care au ales Maramureşul ca destinaţie de vacanţă, raportat la perioada de timp similară din 2017.

Cifrele oficiale arată că, procentual s-a înregistrat o creştere medie cu 20% a numărului de turişti şi a nopţilor de cazare. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a precizat că aceste cifre sunt o reflecţie directă a acţiunilor concertate întreprinse de instituţia Consiliului Judeţean pentru promovarea turismului în ţară şi străinătate, pe de o parte, respectiv de Ministerul Turismului, prin măsurile guvernamentale luate în acest an, pe de altă parte.

”Consiliul Judeţean Maramureş a participat, în ultimii doi ani, alături de Ministerul Turismului, la evenimente şi târguri internaţionale. Aceste acţiuni s-au reflectat şi în faptul că Maramureşul are două premii EDEN obţinute în anul 2017, Ţara Chioarului şi Sighetu Marmaţiei fiind declarate Destinaţii de Excelenţă. Cele două reprezentante ale Maramureşului s-au clasat pe locurile doi şi trei, după municipiul Suceava. Maramureşul a fost reprezentat cu cinste în mai multe ţări ale lumii, iar colaborarea pe care o avem cu Ministerul Turismului s-a reflectat, în 2018, în numărul turiştilor care au ales să ne treacă pragul. Nu putem să nu amintim şi evenimentele culturale foarte bine organizate care au avut loc în ultima perioadă, al căror impact s-a văzut acum. Maramureşul este ţara celor patru ţări şi cei care ne vizitează ajung la concluzia noastră, că avem cel mai frumos judeţ al României, cu oameni ospitalieri şi iubitori de tradiţie”, a declarat şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea.

Cât priveşte Ministerul Turismului, una dintre măsurile luate, cu impact pentru creşterea sectorului turistic naţional este cea prin care s-au acordat vouchere de vacanţă angajaţilor din sistemul bugetar.

Gheorghe Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului a arătat că prin aceste măsuri au fost încurajaţi “românii să fie turişti în ţara lor, să-şi cheltuie banii alocaţi vacanţelor, în România, să-şi descopere ţara şi să devină promotori ai locurilor pe care le vizitează. Ştiu sigur că o parte semnificativă dintre beneficiarii voucherelor de vacanţă a ajuns şi în Maramureş“.

Programul privind voucherele de vacanţă a avut ca efect şi creşterea interesului pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniu. Secretarul de stat mai sus amintit precizează că acest lucru se vede foarte clar prin numărul de solicitări de autorizare a structurilor de cazare venite dinspre Maramureş, în creştere procentuală în primele şase luni ale lui 2018, de 191%, faţă de primul semestru al anului trecut.

”Noi ne bucurăm de rezultat, deoarece câştigă toată lumea: turiştii că au o ofertă bogată, investitorii că au clienţi, statul pentru că se încasează venituri la bugetul public”, afirmă Gheorghe Bogdan Tomoiagă. Programul guvernamental de alocare a voucherelor de vacanţă va continua şi în viitor. Autorităţile susţin că voucherele de vacanţă este obligatoriu să fie folosite pe teritoriul României.

Tot legat de turism, vă reamintim că se află în dezbatere publică proiectul privind acordarea atestatului de staţiuni turistice pentru două localităţi din Maramureş, Bârsana şi Botiza. Odată obţinut acest statut, administraţiile publice au acces prioritar la finanţări guvernamentale sau fonduri europene prin acordarea unui punctaj suplimentar localităţilor-staţiuni şi “pot dezvolta proiecte de infrastructură sau servicii publice care să crească calitatea vieţii localnicilor, în primul rând şi al confortului turiştilor, promovare naţională şi internaţională, posibilitatea de a aplica pentru fonduri nerambursabile europene atât pentru public cât şi pentru privaţi”.

FOTO Dragos HOJDA

Dragos HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here