MINIMALISM DE MARAMUREȘ – De toate mărunte, în afară de cea mai slabă horincă!

237

Toate glumele ce se fac pe seama maramuresenilor au o samânta de realitate. Maramureseanul trebuie sa aiba lucrul lui, fie ca e vorba de sanie sau de racheta. Ca sa nu ceara din vecini… De asemenea, mester fiind, maramureseanul are indemâna si migala sa faca si lucruri mici, sau cel putin a avut, in contrast total cu noile tendinte faraonice. Iata ce am gasit noi in materie de minimalism, in drumurile noastre prin Maramures, ca replici vii la o catedrala a Maramuresului sau la o primarie ca cea din Calinesti…

Cea mai mica biserica din Maramures, cu siguranta una dintre cele mai mici din tara, se afla in centrul satului Cupseni din Tara Lapusului. Nu mai e folosita, din pacate, dar a ramas demna, supla, la aproximativ 5/4 metri. E o demonstratie clara ca nu tine credinta de monumentalism, ca nu e nevoie de bloc cu zece etaje a la Rohia pentru a practica un crestinism frumos. Concurenta directa vine din zona greco catolica, de la chilia pustnicului din Bârsana, dintre dealuri, pe Valea Izei. A fost prezentata in presa si in zona online drept biserica. Nu, a fost o chilie. Dar la 2/3 metri, evident in picioare, evident facuta cu mâna pustnicului Nutu Pop, este un monument al credintei maramuresene.

Am gasit si probabil cea mai mica casa facuta in Maramures, in Chioar. Da, in Tara Chioarului, insa literalmente in catunul Chioar, dincolo de Berchezoaia, pe drumul spre Cetatea Chioarului. Din pacate, se darâma incet. Are atasata si o constructie si mai marunta, de doar 2/2, in care, spun vecinii, proprietarul inghesuia doua vaci! Casa in sine nu are mai mult de 3/3 metri! Cu putin efort, ar putea fi daca nu reabilitata macar intarita, ca un obiectiv turistic, ca o dovada a minimalismului de odinioara a oamenilor de pe aceste meleaguri. Nu foarte departe de aici, deasupra Defileului Lapusului, am mai gasit o asemenea casa, la rându-i parasita, deasupra locului numit Biserica Vacilor. Acolo inca sunt obiecte pe masa, vatra de foc afara… in ciuda faptului ca intreaga zona este scurmata de mistreti.

Alt etalon de minimalism vine de la cel mai mic sat din Maramures si unul din topul… de jos al României. Satul Jugastreni apartinator comunei Vima Mica are, conform recensamântului, 43 de locuitori. Culmea, in aceeasi zona, la distante de câtiva kilometri in linie dreapta, se afla concurentii! Frâncenii Boiului, cu 59 de locuitori, Românesti cu 68, iar peste râu se afla Aspra, Dealul Corbului si |ntrerâuri, toate cu sub 100 de locuitori…Lista minimalismului de Maramures poate continua, pentru ca are cu ce. Tablourile de 5/10 centimetri, majoritatea peisaje, ale regretatului profesor – pictor Bucatea din Baiut, opincutele de vreo 5 centimetri, de agatat la oglinda, facute de mesterul opincar din Sârbii Maramuresului, crucile de lemn indesate in sticla de horinca, obisnuite pe tarabele mesterilor din zona, toate fac parte din acelasi curent. Pâna si salarul mediu net/economie din Maramures, cel mai mic din tara, face parte din acest curent!!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here