MINERALE DIN ROMÂNIA – Timbre ce ilustrează exponate din patrimoniul Muzeului de Mineralogie Baia Mare

484

Romfilatelia a pus în circulație emisiunea de mărci poștale “Minerale din România”, care pune în valoare exponate unicat din patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.

“Cele patru timbre ale emisiunii de mărci poștale ilustrează minerale din colecția muzeului băimărean, astfel:

Eșantionul cu mineralele pirită şi cuarț, de proveniență zona Ţibleş, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este reprodus eșantionul cu mineralele galenă şi semseyit, extras din mina Herja.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei redă un eșantion din mina Cavnic, cu mineralele ghips şi calcit.

Provenit din mina Herja, eșantionul cu mineralele cuarţ şi calcit este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei”, informează Romfilatelia.

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, considerat de specialiști ca fiind cel mai mare muzeu mineralogic regional din Europa, deține o colecție de peste 20.000 de piese din care aproximativ 17.000 sunt eșantioane minerale. Dintre acestea, în expoziția permanentă pot fi vizionate peste 1.000 de eșantioane minerale, minereuri, roci și fosile recoltate exclusiv din aflorimente și subteranele exploatărilor miniere ce au funcționat în zona Baia Mare și arealele adiacente din Maramureș și nord-vestul României, multe dintre ele fiind unicate sau rarități mondiale.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând patru timbre dantelate cu manșetă ilustrată) precum și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate, de la 001 la 245.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here