INIȚIATIVĂ – Milioane de măști sanitare produse de Taparo Târgu Lăpuș

4949

Criza de echipamente de protecție generată de apariția în România a coronavirusului Covid-19 va fi rezolvată în următoarele săptămâni. Managerul companiei Taparo din Târgu Lăpuș, Ioan Filip, este optimist în această privință. „Vrem să ajungem să producem, până la finalul lunii aprilie, începutul lunii mai, 10 milioane de măști pe lună. Într-o primă fază, producția va fi de 3,5 milioane de măști lunar”, a declarat, pentru „Glasul Maramureșului”, Ioan Filip.

Producția va începe de săptămâna viitoare, pentru acest lucru fiind achiziționată o linie automatizată de producție și materialul filtrant din măștile sanitare. „Noi am fi vrut să începem producția mai repede dar, din păcate, un furnizor ne-a făcut promisiuni de echipament peste 3-4 luni. Am găsit altul, care ne livrează acum”, spune managerul grupului Taparo.

#Singurul producător din regiune

Ioan Filip spune că producția de mobilier este și va rămâne principala ramură de producție a grupului. Producția de măști și echipament sanitar de protecție este doar o consecință a apariției virusului. „Facem un efort și încercăm să ajutăm. Noi producem un material pentru industria mobilei care e bun și pentru măști. Suntem singurul producător al acestui material din regiune (România, Serbia, Ungaria, Ucraina). Facem și export”, spune Ioan Filip.

Din acest material vor fi confecționate straturile exterioare ale măștilor, stratul interior (cel filtrant) fiind achiziționat din Germania și Belgia. Din pricina crizei, prețul acestui material a crescut de la 2500 de euro la 55.000 de euro pe tonă, așa că se dorește ca și acest material să fie produs în cadrul grupului de firme. „Nu ascundem că avem o solicitare către guvern pentru a ne sprijini în acest demers”, spune managerul companiei Taparo.

Măștile sanitare nu vor fi singurele produse sanitare pe care compania din Târgu Lăpuș le va fabrica. Într-o firmă orădeană, membră a grupului de firme Taparo, se vor produce și combinezoane sanitare, halate, bonete și alte echipamente de protecție atât de necesare în aceste momente.

Ioan BUDA ȚEȚU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here