MIEREA DE ALBINE MAI SCUMPĂ ÎN MARAMUREȘ – Fagurii au rămas fără miere

287

Vremea capricioasă a dat bătăi de cap și apicultorilor. Din cauza ploii, albinele nu au reușit să adune multă miere, iar fagurii sunt aproape goi. Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, apicultorii scoteau zeci de kilograme de miere, acum ei trebuie să hrănească albinele. Probleme au și cei care au mers în pastoral, prin alte judeţe.

Apicultorii maramureșeni au fost în pastoral la rapiţă şi la salcâm dar rezultatele au fost slabe. Ei își pun speranțe la pastoralul de la floarea-soarelui, însă reușita nu e garantată. Până acum albinele nu au avut ce să culeagă din flori, aşa că au mâncat din faguri. Anul acesta va fi puțină miere polifloră şi de salcâm. Noroc cu rezerva anilor trecuți.

Pe lângă vremea ploioasă care a afectat apicultura, se mai adaugă şi problema pesticidelor pentru cei care merg în pastoral cu albinele. Aceştia înregistrează mortalitate masivă în rândul familiilor de albine. Cu toate că fermierii avertizează că în anumite terenuri s-au folosit pesticide, albina zboară în căutare de hrană și nu relizează că își pune viața în pericol.

Apicultorii, orcât ar avea grijă în acest sens, tot mai sunt probleme. Dacă aveau necazuri cu valorificarea din cauză că mierea contrafăcută ieftină avea mai multă trecere, acum au scăpat de această grijă pentru că apicultorii nu prea au ce vinde în acesta an. Cu rele, cu bune, lucrurile merg mai departe și sperăm că o să avem și în acest an miere pentru necesarul minim de consum.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here