MEMORIALUL SIGHET – Concurs In memoriam Iuliu Maniu

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței organizează în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, o serie de evenimente grupate sub genericul “Generația Unirii exterminată în Gulag”

545

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței organizează în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, o serie de evenimente grupate sub genericul “Generația Unirii exterminată în Gulag”.

La începutul lunii februarie a avut loc la Memoralul Sighet un concurs de istorie adresat liceenilor sigheteni, având ca temă viața și activitatea lui Iuliu Maniu. Evenimentul a marcat comemorarea a 145 de ani de la nașterea (8 ianuarie 1873), respectiv 65 de ani de la moartea (5 februarie 1953) marelui om politic.

Au participat echipaje de la Colegiul Național “Dragoș Vodă” și de la Liceul “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației. “Elevii au prezentat expuneri privind rolul lui Iuliu Maniu în viața politică interbelică, raporturile cu Regele Carol al II-lea, opoziția față de instaurarea regimului comunist, procesul de tip stalinist în care a fost implicat în toamna anului 1947. De asemenea, a fost prezentată situația dramatică în care se găsește în prezent casa familiei Maniu de la Bădăcin (județul Sălaj)”, se precizează pe site-ului Memorialului Sighet.

Juriul a fost format din Mariana {uștic, profesor de istorie, Andrea Dobeș, istoric Memorialul Sighet, și Alin Pralea, muzeograf Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației. Acesta a urmărit acuratețea informațiilor prezentate, respectarea ordinii cronologice, încadrarea în tema propusă, originalitatea și calitatea etnică a prezentării, precum și corectitudinea răspunsurilor concurenților la întrebările juriului.

În urma deliberării, juriul a acordat două premii I și un premiu II:
Premiul I
– Colegiul Național “Dragoș Vodă” I (Maria Simona Tivadar, Anamaria-Ioana Grigor, Sandra Maria Mihalca, Andreea Raluca Simion, Dragoș Ionuț Ilie, profesor coordonator Marius Voinaghi);
– Colegiul Național “Dragoș Vodă” II (Manuela Hotea, Luminița Apostol, Roxana Ungur, Sebastian Bledea, Thomas Strimbei, prof. coord. Claudia Dura);
Premiul II
– Liceul “Regele Ferdinand” (Anca Corneștean și Oana Mariș, profesori coordonatori Ovidiu Sechel și Horațiu Vescan).
Premiile au constat în cărți de analiză a regimului comunist și de memorialistică a detenției, editate de Fundația Academia Civică.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here