MEDIU – Germania a revizuit în jos obiectivul său climatic pentru anul 2020

320

Guvernul german a revizuit miercuri în jos previziunile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2020, renunţând la un obiectiv considerat nerealist încă de acum mulţi ani, informează AFP.

”În decursul ultimelor decenii, au fost mai multe nereuşite în domeniul politicilor climatice care nu pot fi rezolvate într-un timp limitat”, a recunoscut ministrul mediului, Svenja Schulze, din partea formaţiunii social-democrate SPD, într-un comunicat care prezintă noul plan climatic german.

Autorităţile de la Berlin se bazează de acum încolo pe o reducere de 32% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020 comparativ cu anul 1990, faţă de 40%, previziunea avansată anterior. În 2016, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a fost de doar 28% faţă de anul 1990.

Diferenţa dintre obiectivul iniţial şi varianta sa revizuită ”ar putea să crească în continuare”, avertizează guvernul, pentru care această reevaluare se justifică prin supraestimarea iniţială a efectului primelor măsuri climatice, cât şi prin creşterea economică puternică a economiei şi a populaţiei.

”Trebuie cât mai urgent să revenim pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de 40% cât mai curând posibil”, a îndemnat Svenja Schulze, fără să avanseze un termen limită.

Pentru ministrul mediului, ”aspectul pozitiv este faptul că ne sunt cunoscute instrumentele care ne vor ajuta să ne atingem scopul, spre exemplu energiile regenerabile şi electromobilitatea”.

Obiectivul de 40% fusese deja pus sub semnul întrebării în timpul negocierilor pentru realizarea unei coaliţii între conservatorii conduşi de Angela Merkel şi social-democraţii de la SPD, finalizate în luna februarie a anului trecut, deşi cele două partide se angajaseră să le respecte în timpul campaniei.

Germania, considerată în trecut locomotiva politicilor climatice a Europei, este încetinită de contradicţiile obiectivelor propuse. Până în 2022 trebuie să renunţe la energia nucleară, măsură care implică însă menţinerea în funcţiunea a centralelor foarte poluante pe bază de cărbune. În domeniul transporturilor, industria auto şi guvernul se opun în egală măsură interzicerii maşinilor cu motoare termice, în special a discreditatului diesel.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here