MEDICII ÎN ALERTĂ – Noi cazuri de gripă descoperite în Maramureş. Ce indică cifrele

512

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 37, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, notează Agerpres.

Ultimele două persoane care au murit din cauza gripei erau nevaccinate şi aveau condiţii medicale preexistente. Este vorba de o femeie de 61 de ani din judeţul Bihor şi un bărbat de 84 de ani din judeţul Sălaj.

# Doi copii de 2-3 ani bolnavi de gripă
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, în săptămâna 12-18 februarie, au fost luate in supraveghere cinci cazuri de gripă clinică, internate la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Un caz a fost depistat la un copil de doi ani, unul la un copil de trei, un caz provenind din grupa de vârstă 15-49 ani, un caz din grupa 50-64 ani şi un caz provenind din grupa de vârstă de peste 65 de ani. Conform reprezentanţilor DSP Maramureş, vorbim despre două cazuri sex masculin şi trei cazuri de sex feminin. Să mai spunem şi că patru cazuri sunt din mediul urban şi unul din mediul rural. Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute se situează peste limita maximă aşteptată în această săptămână, dar în trend descendent faţă de ultimele săptămâni din sezonul de supraveghere 2017-2018.

# Cu 12,7% mai multe cazuri de pneumonii
Conform specialiştilor, tendinţa este comparabilă cu cea din săptămâna corespunzătoare a sezonului precedent, dar şi peste limita maximă din ultimii cinci ani de supraveghere. Au fost luate în supraveghere, conform Metodologiei de supraveghere, două suspiciuni de gripa la grupa de varsta 15-49 ani. Unul din cazuri este pozitiv pentru virus gripal tip B, la o persoană de sex feminin, de 46 ani din Baia Mare Urban. La nivel judeţean, numărul total de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a fost de 3026, cu 65,2 % mai mare, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. Numărul total de cazuri de pneumonii a fost de 365, cu 12,7 mai mare, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. În Maramureş, în această săptămână, s-au efectuat 115 vaccinări antigripale la persoane din grupe cu risc. În total, în acest sezon, s-au făcut 28.240 vaccinări antigripale. Trebuie să mai spunem că, de la începutul sezonului rece, în Maramureş, s-a înregistrat un singur deces cauzat de gripă. Este vorba despre un copil în vârstă de patru ani.

# Cum vă feriţi de viroze şi gripe
Pentru a putea distinge între o viroză şi o gripă, trebuie să ştiţi că prima debutează gradual, febra nu depăşeşte 39 de grade Celsius, iar tusea persistă doar câteva zile, cel mult o săptămână. Iată câteva reguli pentru evitare a răcelilor şi a gripelor, conform sfatulmedicului.ro!
• Evitaţi fumatul! Datele statistice arată că fumătorii au parte de răceli mai severe şi mai frecvente decât nefumătorii. Fumul usucă, practic, canalele nazale şi paralizează cilii.
• Nu consumaţi bauturi alcoolice! Utilizarea excesivă a băuturilor alcoolice poate avea efecte nefaste asupra sistemului imunitar, mai exact consumatorii de alcool sunt mai predispuşi la infecţii, dar şi la complicaţii ulterioare. Mai mult, alcoolul deshidratează corpul, ducând la pierderea unei cantităţi mai mari de lichide decât cea introdusă în organism.
• Spălaţi-vă pe mâini! De regulă, răceala şi gripa se răspândesc prin contactul direct cu un obiect contaminat de o persoană bolnavă. De aceea, trebuie să vă spălaţi pe mâini cât mai des.
• Acordaţi atenţie somnului! Sistemul imunitar are nevoie de odihnă pentru a funcţiona optim. Sunt studii care susţin că oamenii care dorm mai puţin de opt ore pe noapte sunt mult mai predispuşi la a contracta virusurile gripale decât cei care s-au bucurat de un somn de minimum opt ore.
• Dieta echilibrată. Respectaţi o dietă echilibrată, alcătuită din cât mai multe fructe şi legume, care sunt bogate în vitamine şi în elementele nutritive de care organismul are nevoie, pentru a vă menţine sănătoşi. Totodată, este indicat să stopaţi consumul de dulciuri. Sistemul imunitar poate fi afectat pentru câteva ore după ce mâncaţi alimente care conţin zahăr. De asemenea, este indicat să consumaţi ouă, lactate, carne de vită şi carne de curcan, deoarece sunt surse importante de proteine. Se evită alimentaţia de tip fast-food, dar şi conservele.
• Îmbrăcăminte adecvată. Un aspect important în sezonul rece este îmbrăcămintea corespunzătoare. Pielea este bine să fie expusă cât mai puţin vântului şi ninsorilor abundente. În plus, în perioadele de pandemie, este indicat ca toţi cei care vor să se ferească de gripă să stea cât mai puţin afară şi cât mai mult prin preajma unei surse de căldură.
• Consumaţi miere de albine, de preferat cu un adaos de polen proaspăt.
• Faceţi cât mai multă mişcare, deoarece aceasta este de ajutor sistemului imunitar.
• Menţineţi curăţenia pe birou! Este bine să păstraţi un pachet de şerveţele dezinfectante pe birou şi să ştergeţi din când în când masa şi echipamentele de birou.
• Dezinfectaţi baia, chiuveta şi duşul după ce au fost folosite de o persoană răcită sau gripată!
• Nu vă atingeţi gura, ochii sau nasul, deoarece, în acest mod, se răspândesc în sezonul rece cel mai adesea germenii patogeni.
• Dacă strănutaţi sau vă suflaţi nasul, spălaţi-vă pe mâini înainte de a continua prepararea alimentelor, în bucătărie!
• Râdeţi şi relaxaţi-vă! Sistemul imunitar funcţionează cel mai bine în combaterea răcelii dacă sunteţi veseli. Aşa că, seara, acasă, căutaţi să faceţi o activitate care să vă placă, de exemplu vă puteţi uita la o comedie sau să citiţi o carte care să vă binedispună.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here