MEDICAMENTELE ORIGINALE, GREU DE GĂSIT – Dispar medicamentele din farmacii

276

Farmaciștii din Maramureș atrag atenția asupra faptului că scăderea prețului la medicamente începe să-și facă tot mai mult simțită efectele negative, respectiv dispariția medicamentelor din farmacii. În plus, medicamentele ieftine nu înseamnă că sunt și mai bune. Practic, dipsar medicamentele originale, mai scumpe, dar rămân cele generice, ieftine, mai puțin bune.

“Ca să fac o comparație pe înțelesul tuturor, este ca și untul și margarina. În loc de unt, care e mai scump, ai margarina, care este mai ieftină. Poți să scazi prețurile până la nivelul în care producătorul să mai aibă cât de cât profit. Când nu este rentabil pentru el, se retrage de pe piața din România și atunci trebuie să pui în balanță ce poți face. Poți să mănânci toată ziua și margarină, dar atunci vedem peste zece ani dacă nu faci cancer.

Pe termen lung se vor vedea efectele. Vorbim de chestiuni seroiase. Sunt pensionari normali, care nu sunt bogați, au poate 1.000 lei pensie pe lună, care-și doresc să găsească medicamente mai bune, pentru care că poate au dat 30 de lei pe lună pentru tratament, dar nu mai găsesc medicamentul respectiv. Producătorul străin nu-l mai dă în România. Nu este ok pentru pacienți. Noi avem multe medicamente generice și mai puține originale. Este foarte greu pentru noi să găsim medicamente. Multe dispar de pe piață”, a declarat Simina Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

Cristina Lup

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here