MASAJ MARAMUREȘEAN – O colecție de proceduri de masaj speciale

554

„Brandul Maramureș” începe să fie tot mai căutat, turiștii fiind din ce în ce mai interesați de acest colț de țară, orginal și autentic. Meșterii populari, care etalează meșteșuguri și tradiții locale, impresionează, la orice târg se prezintă. De aici și până la a folosi brandul într-un spa, nu a mai fost decât un pas. Astfel, un masaj „ca la Maramureș” atrage clienții ca un magnet.

O colecție de proceduri de masaj care au legătră, întrun fel sau altul, cu viața la țară, este punctul de atracție la un centru spa din Maramureș. „Greblatul” sau „mănunchiul de nuiele” sunt doar câteva dintre ele, însă pe lângă asta, sunt adăugate manevre de relaxare și elemente de stratching, pentru ca masajul să aibă efectul de relaxare și detensionare. „Am încercat să dăm o autenticitate procedurilor de masaj. Când am crescut gama terapiilor, am ajuns să avem în protocolul spa-ului aproape 2000 de terapii. În concluzie, trebuia să avem ceva care să reprezinte cumva specificul zonei, pentru că în general, clienții caută mereu ceva specific zonei în care se duc ca turiști”, explică fizioterapeutul Francisc Fekete.  „Practic, în masajul «Maramureș aroma therapy» sunt combinate manevre de masaj cu manipulări și elemente din stratching, tocmai pentru a favoriza detensionarea articulară și musculară. Este, în sine, un masaj relaxant, dar și viguros, în același timp și se adresează întergului corp. Cuprinde manevre ușoare, dar și ferme, pentru detensionarea țesulului moale, a musculaturii”, mai spune el.

Manevre „împrumutate” din „bătuta pe picior”

Prima manevră pe care o face se adresează extremităților, respectiv degetele de la mâini și de la picioare. Asocierea, mai spune fizioterapeutul, este cu dansul popular. „Prima asociere în acest masaj, pentru a-i da o identitate proprie, este dansul popular maramureșean, care are la bază aceste «bătute pe picior». Prin manevrele de debut de la laba piciorului se creează niște impulsuri la nivelul intestinului subțire, intestinului gros, practic către organele interne. Pe asta se bazează masajul reflexogen”, mai spune el.

Manevrele de masaj pe care le folosește fizioterapeutul sunt foarte utile, însă nu au fost puse în evidență suficient. „Sunt o serie de manevre în masaj care nu au fost puse în evidență. «Mănunchiul de nuiele», spre exemplu, e o manevră de tapotament, adică batere, care poate fi de mai multe forme. E o manevră excitantă a capetelor nervoase și poate fi făcută în mai multe variante. Eu am ales metoda care se potrivește cel mai bine în acest context”, mai arată Francisc Fekete. Conceptul a fost al lui, iar feedback-ul a fost foarte bun, după cum mai spune el. Masajul este adresat oricui, însă pentru că are câteva mișcări mai ferme, este preferat în special de bărbați. „Fiecare procedură te trece prin alte stări. Acest tip de masaj a venit ca o semnătură a spa-ului nostru, am vrut să facem ceva autentic, ca un răspuns la faptul că mereu căutăm să aducem lucruri exotice, în loc să folosim valorile noastre, pe care le avem la îndemână”, mai explică el.

Beneficii ale masajului

Prin manevrele specifice, masajul produce o serie de reacții benefice la nivelul sistemului nervos, muscular și endocrin. „Pe plan mental reduce stresul, reglează somnul și crește puterea de concentrare, în plan emoțional reduce anxietatea și redă încrederea în sine, iar  pe plan fizic crește elasticitatea pielii, tonifică, relaxează musculatura, întărește ligamentele și sistemul nervos”, mai explică Francisc Fekete. De asemenea, uleiurile folosite sunt foarte importante, cele de lavandă, iasomie sau mandarină fiind preferate. În „Maramureș aroma therapy”, combinația de uleiuri esențiale te duce cu gândul la mirosul florilor de fân, în timp ce pe fundal se aude o doină din Maramureș, iar clientul stă întins pe o cergă de lână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here