MARIUS BOTEA, LA 50 DE ANI – De 30 de ani sub culorile echipei Știința Explorări (partea I)

1219

Antrenorul principal al echipei știința Explorări, Marius Botea, a împlinit duminică, 5 aprilie, 50 de ani.

Fost jucător de marcă al grupării băimărene, antrenorul Marius Botea pregătește, alături de Sorin Pop, echipa Știința Explorări din anul 2004 și are în palmares un titlu de vicecampion național (2011), trei locuri 4 (2006, 2013 și 2016), două finale de Cupa României (2010, 2016), un loc 2 și două locuri 3 în Cupa Balcanică (2010 si 2008, 2012). În anul 2008, a antrenat și naționala de seniori a României.

“Am început să fac volei în anul 1981. Eram clasa a V-a când a intrat în sală domnul antrenor Mircea Spătăcean pentru a selecta copii pentru volei. M-am prezentat a doua zi la sala de sport a Școlii nr. 4 ( azi Șc. Gimn. Avram Iancu) și mi-au plăcut antrenamentele cu domnul Spătăcean. Încurajat și de părinți, am continuat să mă antrenez și să joc până în anul 2002.

De mic copil mi-au plăcut activitățile sportive. Jucam fotbal, mă plimbam cu bicicleta, alergam, iar faptul că puteam să fac sport într-un cadru organizat m-a bucurat enorm. La vremea aceea aveam  simpatii mai mari pentru fotbal și handbal, despre volei nu știam prea multe, doar ceea ce vedeam la televizor. Însă, în momentul în care am început antrenamentele am rămas în sala de volei, convins și de calitatea celorlalți antrenori cu care am lucrat, Paul Vasil, la începători, și Ioan Rusu, la avansați”, a declarat, pentru “Glasul Maramureșului”, Marius Botea, antrenorul echipei Știința Explorări.

Marius Botea a fost campion național la juniori II (1987) și juniori I (1988) cu echipa Clubului Sportiv Școlar nr. 2 Baia Mare (antr. M. Spătăcean). Din 1988 până în 1990 a jucat la echipa de Divizia B Motorul Baia Mare (antrenori V. Cozmuța și M. Spătăcean). În 1990 a fost selecționat în echipa națională de tineret (antrenori F. Dumitrescu și M. Spătăcean), cu care a obținut medalia de bronz la Balcaniada de Tineret (Grecia).

# Campion național cu Explorări în 1993

Marius Botea a trecut de la juniori la seniori în 1990, când a semnat un contract pe trei ani cu Explorări Baia Mare.

“Să joci la echipa de seniori a orașului era ceea ce își dorea cel mai mult un junior care făcea volei. Performanțele echipei erau notabile la acea vreme, în derby-urile cu Steaua și Dinamo sala era plină. Explorări Baia Mare (antrenori M. Spătăcean și A. Arbuzov) era cea mai valoroasă echipă din provincie și nu îmi venea să cred că ajunsesem să fiu coleg cu jucători cărora în perioada junioratului le fusesem copil de mingi. Cum de la echipa de juniori sau de la Div. B mai veniseră împreună cu mine și alți coechipieri ( S. Grozav, O. Alexa, T. Hall, F. Crăciun, V. Onac), iar la echipa mare îi regăseam pe mai vechii noștri colegi S. Pop și R. Pricop sau pe consacrații A. Moroianu sau G. Dumitru, acomodarea a fost ușoară”, spune Marius Botea.

Pentru Marius Botea a urmat o perioadă cu performanțe frumoase la Explorări (clasări pe podium, participări în cupele europene), însă cel mai bun rezultat rămâne cel din 1993, când echipa băimăreană devenea, în fața unei săli arhipline, campioană națională. A fost prima echipă de club din provincie care câștiga titlul național în dauna titratelor formații Steaua și Dinamo București.

Universitatea Explorări, cum se numea echipa la acea vreme, a învins în finală, cu scorul general de 3-1, pe Dinamo București. 

“Această performanță, de care voi fi mândru mereu, nu a fost întâmplătoare. În primul rând formam un grup extrem de unit, nu existau << bisericuțe>>. La berea de după meci (sau uneori după antrenament…) mergea aproape toată echipa, iar acolo se discuta exclusiv sport, în mod special volei. Aveam uneori și discuții în contradictoriu, dar erau constructive și la final nimeni nu pleca supărat. Astăzi, chiar dacă avem meserii diferite ori locuim departe unii de alții, ținem legătura constant, ne ajutăm dacă putem și ne revedem oricând cu mare placere.

A contat mult și fapul că exista liniște financiară. În 1991 echipa patronată de IPEG Maramureș a fuzionat cu CS Universitatea Baia Mare și nu era la vremea aceea niciun fel de problemă cu salariile jucătorilor. Iar referindu-mă strict la finală, suportul publicului a fost esențial și nu greșesc când spun că dacă nu aveam sala arhiplină rezultatul final putea fi în defavoarea noastră”, a declarat Marius Botea.

În 1994, Marius Botea a devenit vicecampion național cu “U” Explorări, însă înainte de finală s-a accidentat grav la genunchi (ruptură de ligamente încrucișate) fiind nevoit să facă o pauză de un an de zile. Ultima parte a recuperării a efectuat-o în Ungaria, jucând returul sezonului 1995-1996 pentru echipa VSC Nyregyhaza, după care s-a întors la Știința Explorări. încheindu-și cariera de jucător în 2002.

#Fiul nu joacă volei, ci handbal

Ca un fapt inedit, fiul antrenorului Marius Botea nu joacă volei. Tudor Botea este handbalist la CS Minaur și component al echipei naționale de seniori.

“De ce Tudor joacă handbal și nu volei? Mulți mă întreabă acest lucru. Tudor a crescut practic în sala de sport, avea câteva luni când dormea foarte bine în cărucior la meciurile mele. După ce a crescut puțin, venea cu mine la antrenamente sau în cantonamente, era copil de mingi la meciurile noastre așa că mă gândeam că va face volei. Ca un amănunt picant, a fost primul copil de mingi sancționat cu cartonaș roșu la un meci internațional de volei, pentru gesturi necuviincioase la adresa arbitrului principal.

Cum prin sală se perindau și alți copii de foști sportivi (Andreas Avramescu, Răzvan Apostu, Robert Nagy și Octavian Bizău), Florin Mironescu și Dănuț Bizău s-au gândit să-i adune într-o echipă de handbal, care a stat la baza a ceea ce urma să fie Academia de Handbal Minaur. Așa a rămas Tudor la handbal și nu cred că este un lucru rău, deoarece este un sport mai popular în România decât voleiul”, a explicat antrenorul Marius Botea.

Marius CÎMPIAN

foto PhotoSport YSR

1 COMENTARIU

  1. Am fost întotdeauna, de când l-am cunoscut, mai întâi ca jucător, apoi ca antrenor, un admirator al lui Marius, pentru că l-am “citit” că e un om educat, pasionat şi serios. Am revăzut la el toate calităţile celuilalt băimărean celebru, Adrian Arbuzov, colegul meu de echipă şi de cameră pe timpul studenţiei la IEFS. Am ţinut ca de fiecare dată când colegul meu, Paul Szabo, arbitra la Baia Mare, să le transmită succes şi toate cele bune pentru ei şi familiile lor! La Mulţi Ani şi Sărbători Spirituale Frumoase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here