MARIUS BOTEA, LA 50 DE ANI – Vremuri bune și vremuri grele la Știința Explorări (partea a II-a)

602

Marius Botea, antrenorul echipei Știința Explorări, a împlinit în 5 aprilie 50 de ani și este în acest moment cel mai longeviv tehnician din Divizia A1. Marius Botea pregătește formația băimăreană din 2004.

„Propunerea a venit de la domnul Traian Rad Tăut, pe care îl cunoșteam din perioada în care am fost antrenor și cu care avusesem câteva divergențe. Am trecut peste ele și am început o colaborare care durează de mai bine de 15 ani. Iar dacă echipa a obținut rezultate, cred că în mare măsură acest lucru i se datorează și dânsului, deoarece a știut să gestioneze nenumăratele situații de criză apărute la echipă”, a declarat, pentru „Glasul Maramureșului”, antrenorul Marius Botea.

Marius Botea a preluat echipa într-un moment delicat, când Știința Explorări tocmai revenise în Divizia A1. Marea majoritate a noilor săi elevi erau voleibaliști cu care a fost coleg până în 2002, când a abandonat activitatea competițională. De asemenea, l-a reîntâlnit pe Adrian Arbuzov, care a fost antrenor principal sau secund în perioada în care a jucat.

„Jucasem mulți ani in divizia A și avusesem timp să învăț meserie de la antrenorul Mircea Spătăcean. De asemenea, activasem câțiva ani ca antrenor la nivel de copii și juniori. Să conduci o echipă de seniori era, totuși, ceva total diferit. Ca jucător lucrurile erau relativ simple, trebuia să te antrenezi și să joci. Ca antrenor ai o mulțime de responsabilități iar munca nu se rezumă doar la cele patru ore zilnice de antrenament.

Avantajul meu a fost faptul că am făcut și încă facem o echipă foarte bună cu Adrian Arbuzov (director tehnic) și Sorin Pop (antrenor secund). Toți trei avem aceleași idei despre voleiul de performanță, gândim la fel modul în care trebuie abordate antrenamentele iar colaborarea noastră nu se rezumă strict la antrenamentul din sală”, spune Marius Botea. 

#Locul 2 în campionat, cea mai mare realizare

Marius Botea a obținut primul rezultat important ca antrenor principal în sezonul 2005-2006, când echipa a terminat campionatul pe locul IV și a participat în Cupa CEV (a fost un turneu organizat chiar în Baia Mare). Știința Explorări a mai obținut locul IV în ediția 2015-2016 și a disputat finala Cupei României în 2010 și 2016.

Cea mai mare performanță rămâne câștigarea medaliilor de argint în ediția 2010-2011, când echipa a trecut în semifinale de Tomis Constanța.

„Adversarii noștri aveau la vremea aceea un lot foarte bun și erau antrenați de un fost campion european, așa că erau mari favoriți la calificarea în finală. După cum au decurs ostilitățile în primul joc disputat la Constanța părea că nu vom avea nicio șansă. Adversarii noștri au condus cu 2-0 la seturi și 23-20 la puncte, în setul 3, dar am crezut în șansa noastră, am întors setul și meciul și am obținut o victorie nescontată.

Și dacă eu personal eram mulțumit cu un meci câștigat în deplasare, cu gândul că acasă vom obține două victorii (se juca după sistemul cel mai bun din cinci partide), colegul meu Sorin Pop a spus că nu ne va ajunge o singură victorie la Constanța, trebuie să o obținem și pe a doua.

Și așa a și fost. Am obținut două victorii la Constanța și Tomis a venit în Baia Mare foarte motivată, reușind să se impună în primul joc. Cu ajutorul fanilor, care au umplut sala până la refuz, am câștigat al patrulea meci și ne-am calificat în finală”, a spus antrenorul Marius Botea.   

În ultimul act al campionatului, Știința Explorări a pierdut cu scorul general de 3-0 în fața echipei Remat Zalău, care a tratat meciurile foarte serios, avertizată de faptul că formația băimăreană era capabilă să producă mari surprize.

„Pentru noi a rămas, pâna la ora actuală, o performanță deosebită, pentru că echipa era tânără (aveam în lot cinci jucători de 20 de ani), iar bugetul nostru era departe de ceea ce însemna o echipă cu pretenții. Aveam, însă, un nucleu de jucători buni și ambițioși și, cu multă muncă, seriozitate, ambiție și puțin noroc, se pot face lucruri frumoase”, a adăugat Marius Botea.

Marius Botea a avut parte și de dezamăgiri, în calitate de antrenor la Știința Explorări. Cea mai mare s-a produs în sezonul 2009-2010. Echipa a înregistrat zece victorii consecutive în returul campionatului, dar a urmat o înfrângere care a însemnat ratarea calificării în grupa 1-4.

„Dezamăgiri sunt multe în cariera unui antrenor, nu cred că le pot aminti pe toate. Iar dacă le pui la suflet sau nu ești puternic mental riști să clachezi la un moment dat. De aceea contează mult și sprijinul pe care îl ai în familie iar eu mă consider norocos că îi am alături pe fiul Tudor și pe Delia, soția mea”, a mai spus Marius Botea.

#Volei cu inima la Știința Explorări, în ultimii ani

Dacă până acum 4-5 ani Știința Explorări era cunoscut ca un club serios care plătea întotdeauna la timp salariile, deși nu erau mari, în ultima perioadă lucrurile s-au înrăutățit.

„Fondurile sunt tot mai puține iar acest lucru se vede și în activitatea noastră. Apreciez foarte mult faptul că jucătorii, deși au avut salarii mici și nu au fost plătiți la timp, au dat dovadă de înțelegere față de ceea ce se întâmplă. Nu au avut loc revolte și au rămas conectați, cum au putut mai bine, la antrenamente și jocuri. Au fost cu adevărat profesioniști și au arătat că voleiul se poate juca și cu inima.

Încercăm să supraviețuim, iar conducătorii clubului, Gheorghe Mihai Bârlea și Marinel Kovacs, au făcut eforturi mari pentru a salva echipa. Trebuie să mulțumesc și oamenilor care, de-a lungul timpului, ne-au ajutat financiar, chiar dacă nu sunt prea vizibili. Am reușit să ne continuăm activitatea și datorită lor. E foarte posibil însă, ca în contextul actual, situația să se schimbe, și nu în bine, iar în aceste condiții probabil că va trebui gândită o altă strategie pentru echipă”, a concluzionat Marius Botea.

Marius CÎMPIAN

foto PhotoSport YSR

1 COMENTARIU

  1. Parafrazând artcolul, sper să nu supăr pe nimeni, dar voi scrie şi eu comentariul 2, deşi despre voleiul băimărean se poate scrie o adevărată istorie. Eram elev de liceu când la Ştei, unde se născuse o mare echipă, l-am văzut pe Agârbiceanu, poate cel mai mare jucător dintotdeauna al oraşului, apoi să ne amintim de Sandu Manţ, antrenor cu alte rezultate remarcabile ale echipei, e adevărat mai vechi, pe care l-am avut colaborator la Oradea. Să nu uităm că Baia Mare a ajuns să aibă două echipe în prima divizie, Explorări şi Motorul (antrenor Cozmuţa), dar şi o echipă de fete, Maratex (antrenor Săvoiu). Să-i mulţumim lui Marius că la cei 50 de ani ne-a zgândărit frumoasele amintiri! PS. În toate povestirile mele, inclusiv la studenţii de la specializare, am amintit ce a însemnat pentru voleiul şi handbalul din BM un prim secretar cu suflet pentru sport, Gheorghe Blaj, care, în final de carieră, a adus valoare celor două jocuri sportive şi la Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here