MARI FOTOGRAFI DIN TRANSILVANIA – Fotografiile băimăreanului Suba Zoltan, expuse în Alba Iulia

382

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găzduiește în această periodă, până în data de 9 aprilie, expoziția “Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”. Vernisajul a avut loc joi, 7 martie.

Inițiată anul trecut, în contextul aniversării Centenarului României Mari, de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (curator Marius Câmpeanu), expoziția a fost organizată pentru prima dată în Baia Mare. La eveniment au colaborat Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul Țării Făgărașului “Valer Literat” Făgăraș. Expoziția a fost însoțită de un volum editat sub același generic.

Expoziția și volumul care o însoțește prezintă schițe biografice și fotografii realizate de cinci fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) – fotograful Unirii de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, și-a deschis primul atelier foto), Alexandru Roșu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistrița, Szabo Gabor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraș și Suba Zoltan (1911-2009) – unul dintre fotografii marcanți ai  orașului Baia Mare.

“Expoziția s-a bucurat de aprecierea publicului băimărean și a publicului din celelalte orașe transilvănene unde a fost itinerată până acum (Bistrița, Năsăud, Făgăraș), în jurul ei născându-se interogații privind epoca, multe dintre acestea primindu-și răspunsurile în cadrul vernisajelor organizate de muzeele gazdă. Și volumul s-a dovedit a fi o reușită, fiind considerat drept un aport istoriografic ilustrativ pentru destinul celor cinci fotografi transilvăneni. Volumul conține informații utile pentru cei interesați de istorie (locală, regională, națională și internațională) și de fotografie veche”, precizează reprezentanții Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

# Suba Zoltan, fotograful Băii Mari

Suba Zoltan a fost primul fotograf din Baia Mare care a realizat „manual” fotografii color, dând viață fotografiilor alb-negru cu ajutorul pensulei și a trei culori fundamentale (roșu, galben și albastru). Dovadă a pasiunii și a muncii sale de o viață este o impresionantă colecție de aparate și accesorii foto, dar și un număr impresionant de negative pe sticlă (peste 11.000 de bucăți) și celuloid.

În prima parte a activității sale a realizat fotografii-portret, fotografii de nuntă, fotografii de familie, peisaje din natură și imagini cu orașul vechi. După anul 1944, a realizat fotografii-reportaj la diferite evenimente istorice și politice (1 mai, 23 august), culturale și sportive, dar și fotografii pentru obținerea buletinelor, a carnetelor de membri PCR și pentru ziarul „Pentru Socialism”.

Marius CÎMPIAN

FOTO Cosmin Szekely

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here