MAREA CURĂȚENIE – Totul despre Let’s Do It, Maramureș

297

Așa cum s-a întâmplat în ultimul deceniu, o zi din an va fi destinată curățeniei naționale, prin prisma proiectului Let’s Do It, Romania!. Anul acesta, acțiunea de amploare va avea loc pe 21 septembrie și se va desfășura în 26 de județe din România.

Pe 21 septembrie sunt așteptați voluntari din Ilfov, Bihor, Botoșani, Vâlcea, Mehedinți, Constanța, Timiș, Satu Mare, Hunedoara, Ialomița, Tulcea, Mureș, Prahova, Olt, Argeș, Neamț, Dolj, Vrancea, Suceava, Brașov, Cluj, Giurgiu, Maramureș, Harghita, Bacău, iar la Sibiu, acțiunea va avea loc pe 28 septembrie.

”Ne-am propus ca și anul acesta să ne alăturăm mișcării globale Let’s Do It, World! și să facem din nou curățenie în România alături de voluntarii noștri. Anul acesta, împlinim 9 ani de la prima acțiune și ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată”, a declarat Ștefan Buciuc, președintele Asociației Let’s Do It, Romania!.

# Deșeuri semnalizate prin aplicația TrashOut
Voluntarii mobilizați pe 21 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil TrashOut. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay și cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat. În plus, cu ocazia a zece ani de la începuturile Let’s Do It, Romania! a fost lansată cartea Let’s Do It, Romania! – cum am reușit să mobilizăm 1.8 milioane de oameni să curețe România. Cartea este realizată în parteneriat cu Curtea Veche Publishing și a fost lansată în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest.

Cartea spune povestea celor zece ani de evoluție a celei mai mari mișcări sociale din România și explică într-un mod onest și plin de curaj cum au reușit o mână de voluntari să convingă peste 200 000 de români să iasă la prima Zi de Curățenie Națională desfășurată pe 25 septembrie 2010, dar și cum a evoluat organizația nou înființată spre 1.800.000 de voluntari mobilizați în șase acțiuni naționale, ultima dintre ele fiind organizată pe 15 septembrie 2018, alături de alte 150 de țări de pe Glob. Anul trecut, 158 de țări din întreaga lume au participat la Ziua de Curățenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deșeuri.

# Anul trecut, Maramureșul, lider la numărul de voluntari
La fel ca în ultimii ani, Maramureșul este unul dintre județele care a răspuns prezent acțiunii din 21 septembrie 2019. Anul trecut, județul nostru a ocupat locul întâi, cu cel mai mare număr de voluntari prezenți, 23.000 , din care 5.000 numai din Baia Mare. O nouă provocare este lansată de coordonatorul județean Pop Silvia, prin invitația adresată celor care respectă natura și militează pentru un mediu curat.

“Vă invităm să fiți alături de noi la evenimentul Let`s Do It, Romania! Ziua de curățenie generală ce va fi pe 21 septembrie 2019! Până în prezent au răspuns pozitiv în proporție de 80 % dintre unitățile școlare ale municipiului Baia Mare și 25 de primării , campania de înscriere, însă, nu s-a încheiat. Joi, vom avea centralizat numărul de participanți și zonele de ecologizare, la nivel județean. În Baia Mare punctul de întâlnire este P-ţa Revoluţiei (Platoul Bucureşti), ora 9,00. Zonele propuse pentru ecologizare sunt Baraj – Firiza (Borcut, Valea Romana, Căprioara, Coada Lacului) şi, local, în cartiere. În judeţ, fiecare primărie care a confirmat participarea va organiza acţiunea de ecologizare în localitatea ce o reprezintă. Pentru înscrieri și detalii , adresa de corespondență este maramures @letsdoitromania.ro sau popsilviaflorina@yahoo.com”, a explicat Siliva Pop, coordonator județean, președinte Garda Ecologică Baia Mare)

# Ce spun maramureșenii
Mulți maramureșeni se declară în mod clar împotriva mizeriei lăsate de cei fără simț civic. “Am participat și eu în doi ani, când eram încă elevă, întrucât nu vreau ca județul meu să colcăie de gunoaie. Chiar nu reușesc să îi înțeleg pe cei care aruncă gunoaiele în râuri sau în locurile de picnic. Nu cred că este normal ca alții să curețe după ei, însă dacă altă variantă nu se poate pentru un mediu curat, atunci asta este, facem noi. Însă, unii ar merita niște amenzi încât să îi usture buzunarul”, a spus Loredana.

“Simt o ranchiună atunci când văd locuri în pădure pline cu gunoaie. Am văzut în multe popasuri turistice din județ așa ceva și mi se pare grețos. Este bine că se fac astfel de acțiuni, însă chiar nu înțeleg ce este în mintea unui individ care lasă gunoaiele după ei. Mi se pare că sunt oameni fără caracter”, a punctat Florin.

“Apreciez foarte mult acțiunile de ecologizare, întrucât îți dau impresia că se mai face ceva pe lumea asta bun. Aș vrea să îi văd, însă, acolo, pe cei care au aruncat gunoaiele, așa ar fi corect. Nu e normal ca altcineva să facă după tine curat. Mă voi înscrie, am mai fost, cu toate că mai mult merg elevi. E rușinos că generația nouă ajunge să curețe după cei care se presupune că sunt adulți”, a spus și Sorina.

# Ce este Let`s Do It
Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here