MARAMUREȘUL VOTEAZĂ – 437 secții de votare și 469.576 buletine de vot

272

Mai sunt câteva zile până când maramureșenii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege europarlamentarii care să le reprezinte interesele în Parlamentul European. După cum se știe, atât alegerile europarlamentare, cât și referendumul național au loc în aceeași dată, respectiv 26 mai, între orele 07:00-21:00.

Biroul Electoral Județean Maramureș informează că prin ordin al prefectului au fost constituite în teritoriu 437 secții de votare. În județul Maramureș s-au primit 469.576 buletine de vot pentru alegerile parlamentare, respectiv 469.576 buletine de vot cu prima întrebare la referendum și alte 469.576 cu a doua întrebare la referendum. De asemenea, s-au primit 437 ștampile de control, 2185 ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și 434.748 timbre autocolante.

„Alegătorii cu drept de vot își vor exercita opțiunea electorală în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile cu mențiunea ”VOTAT”, pe 3 buletine de vot separate (un buletin de vot la europarlamentare, respectiv referendum, buletin de vot cu întrebarea nr.1 respectiv un buletin de vot cu întrebarea nr.2 ). Alegătorii pot opta să își exercite dreptul la vot pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.

Alegătorul român care îşi exprimă dorinţa de a vota la alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi la referendumul naţional va primi trei buletine de vot: buletinul de vot pentru alegeri şi buletinele de vot aferente celor două întrebări din cadrul referendumului naţional, după ce a semnat în ambele liste electorale. Dacă optează să își exercite dreptul la vot, la referendumul național, alegatorul va primi în mod obligatoriu cele două buletine de vot, fără a putea opta doar pentru una din cele două întrebări”, arată BEJ într-o informare transmisă mass-media.

Liste electorale permanente și suplimentare distincte

Alegătorii își vor exercita dreptul la vot în baza unui act de identitate valabil, emis de statul român la secțiile de votare unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința, în conformitate cu listele electorale permanente, care vor fi distincte, față de cele folosite la referendum. Alegătorii arondați la o secție de votare nu își pot exercita dreptul de vot la o altă secție de votare din aceeași unitate administrativ-teritorială. Președintele biroului electoral al secției de votare va îndruma alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat.

Alegătorii cu drept de vot aflați în altă localitate decât cea de domiciliu își pot exercita dreptul la vot la orice secție de votare, pe liste suplimentare, înscriși de președintele biroului secției de votare în baza actului de identitate valabil. Listele electorale suplimentare vor fi distincte (două exemplare), un exemplar pentru alegerile europarlamentare și un exemplar pentru referendum. Au dreptul să participe la vot persoane care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu excepția debililor sau alienaților mintal puți sub interdicție, respectiv persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
În data de 26 mai 2019, alegătorii comunitari nu vor putea vota la referendumul național și nu vor putea fi înscriși în listele electorale suplimentare întocmite pentru referendumul național.

Vot cu urna mobilă

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se depun în preziua alegerilor, între orele 18 – 20 la secțiile de votare. La birourile secțiilor de votare pot depune cereri de votare prin intermediul urnei speciale (mobile) alegătorii cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate. Cererile vor fi însoțite de actele medicale doveditoare.

Conform legii electorale, alegătorii care sunt reținuți/deținuți în baza unui mandat de arestare preventivă sau execută o pedeapsă privativă de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale pot solicita să voteze prin intermediul urnei speciale. Alte categorii de cetățeni care pot solicita să voteze prin intermediul urnei speciale sunt alegătorii aflați în arest la domiciliu, dar și alegătorii care la data desfășurării scrutinului sunt internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice sau alte așezăminte.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia, în această privinţă, se întind şi în afara localului/secției de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 m. În ziua de 26 mai 2019, între orele 7.00-21.00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.
Serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanei vor avea program de lucru cu publicul sâmbătă și duminică pentru preschimbarea actelor de identitate expirate sau pierdute

Dragoș HOJDA

1 COMENTARIU

  1. Se poate vota intr.-o secție Referendumul si in alta europarlamentarul. NU ESTE OBLIGATORIU SA VOTEZI TOATE DEODATA IN ACEEASI SECTIE SI REFERENDUM SI CANDIDATII LA EUROPARLAMENTARE. SE POATE VOTA ORIUNDE IN TARA DACA NU ESTI IN LOCALITATEA TA DE DOMICILIU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here