MARAMUREŞUL SE REDESCOPERĂ – Ansamblurile folclorice, la modă în satele din judeţ

2224

Ansamblurile folclorice devin o modă în tot mai multe locuri din Maramureş. La fel cum, în tot mai multe locuri din Maramureş, reînvie obiceiuri care fuseseră dispărute, iar acolo unde nu au existat, ele se inventează, totul pentru a readuce în prim plan tradiţiile locale. Autorităţile locale au înţeles că aceste tradiţii maramureşene atrag turiştii, ele sunt motivul pentru Maramureşul a ajuns să fie cunoscut la nivel mondial. Începe să fie la modă să îmbraci costumul popular.

Ba mai mult, primăriile din judeţ au ajuns să acceseze fonduri pentru a ajuta aceste ansambluri folclorice prin cumpărarea de costume tradiţionale autentice sau prin achiziţionarea de instrumente muzicale. Este cazul Primăriei Moisei, unde au fost făcute astfel de investiţii, iar ansamblul din localitate participă la fel de fel de concursuri de gen. Nu este singurul exemplu. În alte zone din judeţ, cum este Suciu de Sus, au reapărut şezătorile.

De unde toată această redescoperire a tradiţiilor? Ne spune etnologul Delia Suiogan de la Centrul Universitar Nord Baia Mare: “Asistam la o redescoperire a sentimentului national, dar mai ales la un inceput bun de intelegere a conceptului de unitate in diversitate. Marile momente de schimbare genereaza unele rataciri, la noi perioada de ratacire a durat chiar foarte mult! Apoi, insa, lucrurile revin la o stare de echilibru si nu se mai actioneaza prin copiere, ci prin interpretare si intelegere!”

“Festivalurile refac vechile hramuri si sarbatori traditionale ale satului, nu sunt decat aparent inventii! Trebuie urmarit insa ca acestea sa nu cada in spectacolul gratuit iar ansamblurile folclorice trebuie sa insiste pe respectarea autenticului zonal!Pentru ca lucrurile sa se intimple sub semnul corectitudinii, este nevoie de referenti culturali, de mediatori culturali foarte bine pregatiti pentru o astfel de perioada de tranzitie, in caz contrar, evolutia se poate transforma intr-o alta faza a ratacirii!

Folclorul nu e un fenomen inchis, el are o capacitate foarte mare de adaptare! In caz contrar, nu ar fi avut aceasta putere de conservare! In absenta unor actori culturali capabili sa aleaga fraul de neghina, vorbind metaforic, referentul cultural este cel care are datiria sa o faca! De aceea nu oricine stie sa cante sau sa joace, mai bine sau mai putin bine, poate fi un bun referent sau mediator cultural! E nevoie de cercetarea fenomenului in profunzime si de sinteze corecte!”, spune Delia Suiogan.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here