MARAMUREŞUL PREZENT ŞI EL – România, condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru gropile de gunoi ilegale

489

Depozitele de deşeuri neconforme din România au atras atenţia oficialilor europeni. Ministerul Mediului a anunţat că, la solicitarea Comisiei Europene, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat faptul că România nu s-a conformat obligaţiei de a închide 68 de depozite de deşeuri neconforme. Un depozit de deşeuri nu se poate considera închis decât după ce autorităţile competente au efectuat o inspecţie finală, au evaluat toate rapoartele înaintate de operator şi au comunicat operatorului acceptarea închiderii.

Oficialii Gărzii de Mediu Maramureş au arătat, pentru “Axanews.ro”, că judeţul a avut şase depozite de deşeuri neconforme care acum sunt închise şi ecologizate. Cele şase depozite au fost cuprinse în HG 439 din 2005, iar perioada de închidere a fost 2009-2017.

“Maramureşul are acum doar două depozite temporare de depozitare a deşeurilor, ele nefiind considerate depozite neconforme. Maramureşul nu apare în acea listă dată de europeni. Noi avem doar depozitul de la Romplumb, deşeuri periculoase”, au precizat reprezentanţii Gărzii de Mediu Maramureş.

De altfel, conducerea Gărzii de Mediu Maramureş anunţa, într-un raport transmis Prefecturii Maramureş, încă de la jumătatea acestui an că depozitul de deşeuri periculoase de la Romplumb reprezintă o mare problemă pentru judeţ.

“O altă problemă identificată este legată de existenţa depozitului de deşeuri periculoase de la fosta SC Romplumb, unitate cu activitate sistată, în insolvenţă, ce s-a vândut repetat, fiecare proprietar fiind în imposibilitatea tehnică şi financiară de a rezolva definitiv problemele şi obligaţiile de mediu ce incumbă managementul unui astfel de obiectiv. Rolul nostru este limitat în a verifica periodic starea acestuia şi de a amenda fostul proprietar ce a înstrăinat parţial sau total activele deţinute, fără a notifica în termenul legal APM MM pentru ca aceasta să-i stabilească/transfere obligaţiile de mediu. Colegii de la Agenţia de Protecţie a Mediului Maramureş au încercat deblocarea acţiunilor de stabilire a obligaţiilor de mediu, de întocmire a unei documentaţii ce să evalueze tehnic şi economic dimensiunea lucrărilor de închidere/ecologizare, dar care nu s-au putut finaliza”, precizau oficialii Gărzii de Mediu Maramureş în raportul amintit.

Închideri de depozite în pas de melc

Ministerul Mediului a anunţat că, începând cu anul 2015, din cele 109 depozite de deşeuri neconforme, au fost închise 41 de depozite. În momentul sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, mai existau încă 68 de depozite pentru care măsurile de remediere şi de închidere nu erau finalizate.

Este vorba despre 40 de amplasamente depozite industriale, 25 depozite deşeuri industriale periculoase, 15 depozite deşeuri industriale nepericuloase şi 28 de amplasamente depozite municipale neconforme. Autorităţile de mediu au anunţat că în prezent au mai rămas neînchise doar 13 depozite de deşeuri municipale neconforme şi 38 de depozite de deşeuri industriale periculoase şi nepericuloase.

Legi schimbate în curând

Ministerul Mediului a anunţat că se are în vedere o serie de modificări de ordin legislativ. Ele vizează modificarea normativelor privind închiderea şi monitorizarea post-închidere diferenţiate pentru depozitele municipale şi pentru cele industriale nepericuloase, completarea atribuţiilor Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru derularea demersurilor necesare în relaţie cu Comisia Europeană în vederea finanţării din fonduri europene (POIM) a închiderii acestor depozite neconforme şi a costurilor generate de monitorizarea post-închidere. Se mai are în vedere completarea HG nr. 349/2005 în sensul stabilirii unui regim sancţionator mai drastic.

“Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Ministerul Mediului, conlucrează pentru completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu reglementări referitoare la obligaţiile de mediu în cadrul procedurilor de insolvenţă. Deşi infringement-ul se răsfrânge asupra statului, nu trebuie să uităm că majoritatea acestor depozite neconforme se află în proprietate privată! Multe dintre acestea aparţin unor firme aflate în insolvenţă sau faliment, ale căror obligaţii de mediu sunt extrem de greu de recuperat de la practicienii în insolvenţă, către care s-au transferat”, au concluzionat oficialii Ministerului Mediului.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here