MARAMUREŞUL MODERN – Internetul gratuit, magnet pentru turişti şi investitori

386

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană (CE) a anunțat lista localităților câștigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU, prin care 224 de localități din România vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless.

“Prin inițiativa WiFi4EU, mii de persoane vor avea acces gratuit la internet în spații publice în întreaga Uniune Europeană. Datorită programului WiFi4EU, comunitățile locale vor putea aduce conectivitatea mai aproape de cetățeni, permițându-le acestora să beneficieze pe deplin de nenumăratele oportunități oferite de digitalizare. Acesta reprezintă un pas concret către realizarea pieței unice digitale”, a precizat Gabriel Mariya, comisar pentru Economie în cadrul Comisiei Europene.
Alături de capitala București, printre orașele mari din România care vor avea internet gratuit în spații publice se numără municipiile reședință de județ Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Hunedoara, Piatra-Neamț, Arad, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Zalău și Drobeta Turnu Severin. Pe lângă acestea, s-au numărat oraşe şi comune din toată România. Din Maramureş, “au câştigat” numai două primării – Cavnic şi Mireşu Mare.

“Folosind Internetul, turiştii promovează Cavnicul!”

Primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ, a mărturisit că administraţia locală a făcut eforturi substanţiale pentru “a se califica” în acest proiect. “Colegii mei din primărie au stat la ora 12 noaptea să aplice pentru înregistrare. Am fost pe locul 34 în ţară. Ca urmare, vom avea cel puţin cinci ani Internet gratuit. Spun cel puţin cinci, pentru că vom primi vouchere. Iar un furnizor poate să ne oferteze în aşa fel încât să beneficiem de mai mulţi ani de gratuitate, ca bonus. Proiectul nu are legătură cu primăria sau instituţiile publice, ci cu spaţiile publice. Mă refer la zonele publice de agrement. Aici toată lumea va avea Internet liber. Noi sperăm ca anul acesta să fie implementat. Am vorbit deja cu unii furnizori şi am putea avea până la opt ani de Internet gratuit. Este un beneficiu atât pentru căvnicari, cât şi pentru turişti sau investitori. Când vin turiştii şi găsesc Internet gratuit, este clar că vor reveni. Cu siguranţă că vor alege să se cazeze la noi, pentru că au toate condiţiile. În plus, îşi pot face live pe pârtie şi, în acest fel, promovează toată ziua Cavnicul. Avem mii de turişti pe pârtii în această perioadă. Pentru noi acest proiect este extrem de important”, a punctat, pentru AxaNews.ro, Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic.

Investitorii, atraşi de existenţa Internetului gratuit

Primarul consideră că este un motiv în plus şi pentru investitori să vină către Cavnic. “Mă aflam cu un domn, potenţial investitor la domeniul schiabil. S-a oprit, la un moment dat, să vorbească la telefon. A văzut că “prinde” Internetul de la o pensiune. Când i-am spus că vom avea Internet gratuit în oraş, a spus că merită, într-adevăr, să investeşti în Cavnic. Mulţi investitori s-au plâns, de-a lungul timpului, de lipsa infrastructurii în Maramureş. Ei bine, noi, la domeniul schiabil, avem toate utilităţile, avem tras gaz, avem apă, curent, tot. Mai lipseşte Internetul şi suntem acoperiţi, avem toate condiţiile necesare în ziua de azi. Eu consider că Internetul este esenţial pentru a te dezvolta. Este o necesitate. Te ajută să rămâni informat”, a explicat Vladimir Petruţ.

“Prima condiţie să iei un examen este să participi!”

Cea de-a doua localitate câştigătoare este Mireşu Mare. Şi aici, administraţia locală a început pregătirile pentru implementarea proiectului. “Suntem în faza de licitaţie acum, vom vedea cine va câştiga. Vom avea patru staţii, care vor avea o acoperire wifi pe o rază de 3.000 de metri pătraţi. Am ales zonele mai aglomerate. Am aplicat pentru acest proiect, pentru că noi încercăm să accesăm fonduri de orice fel. Prima condiţie de a lua un examen este să te prezinţi. Dacă eşti şi pregătit, ai şansele să îl promovezi. Aşa am făcut şi noi cu Internetul. Este important să dai dovadă de interes! Am realizat că în zilele noastre te poate ajuta la orice. Este un avantaj pentru cetăţeni, în primul rând, care vor avea satisfacţia de a avea Internet gratuit. În al doilea rând, este un motiv în plus pentru a veni în spaţiile de cazare pe care le avem. Nu e totuna să te cazezi unde ai Internet şi unde n-ai. Noi sperăm să fie funcţional anul acesta. Nu ne-am gândit până acolo, că Internetul ar putea atrage investitori, însă este un plus pentru noi”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Ioan Mătieş, primarul comunei Mireşu Mare.

Ce presupune proiectul european

Să venim şi cu câteva explicaţii! Prin programul WiFi4EU, Uniunea Europeană (UE) vrea să promoveze accesul la internet wi-fi gratuit pentru cetățeni și vizitatori în spațiile publice, cum ar fi parcuri, piețe, instituții publice, biblioteci, centre de sănătate și muzee peste tot prin Europa. “În total, au fost alocate 42 milioane euro pentru toate cele 2.800 primării din întreaga UE, desemnate câștigătoare în această fază a proiectului. Totodată, finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public. În următorii doi ani vor mai exista încă patru oportunități de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU. Până în 2020, 120 milioane de euro din bugetul UE vor fi alocate pentru finanțarea echipamentelor necesare furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite, în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda”, au informat reprezentanții Comisiei Europene.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here