MARAMUREŞUL ÎNGHEŢAT – La noi, exact ca în Antarctica! (IMAGINI EXCLUSIVE INEDITE)

2929

Ninsorile din ultima perioadă au oferit maramureşenilor privelişti de vis, cu precădere în zonele montane, acolo unde nu a fost nevoie de maşini. Tocmai de aceea, imediat după sărbători, tot mai mulţi au luat cu asalt munţii din judeţ, pentru o cură de sănătate.

Se cunoaşte faptul că sărbătorile îngraşă. Consumul de bucate tradiţionale, de regulă destul de grele pentru sistemul digestiv, necesită o detoxifiere ulterioară. Unii maramureşeni au preferat câteva ture pe pârtiile de ski, în timp ce alţii s-au îndreptat către piscinele acoperite, unde au făcut mişcare, la căldură. Au fost şi maramureşeni care au luat munţii la pas, surprinzând imagini fabuloase din natură.

Către staţie, pe urmele snowmobilelor

Radu Trufan este din Baia Mare şi a decis să urce până pe Vârful Igniş. Recunoaşte că drumul nu a fost uşor, însă a dat asigurări că efortul merită cu desăvârşire. “Am urcat cu maşina până la Izvoare. De acolo, am pornit pe jos. Am parcurs cei aproximativ şase kilometri cam în două ore şi jumătate. A fost mai greu accesul prin zăpadă, însă am avut şi noroc. Cei care urcă la staţia meteo de pe Igniş parcurg distanţa cu snowmobilele. Aşa că am pornit pe urmele lăsate de acestea. Ne-am mai întâlnit, pe drum, cu un grup de trei persoane şi un domn de aproximativ 70 de ani. Ultimul a urcat cu schiurile în spate, până sus. De acolo, şi-a dat drumul la vale”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Radu Trufan.

Slană şi pălincă la final de drum

Peisajul găsit sus, pe vârf, a fost impresionant. Absolut totul era îngheţat, inclusiv staţia meteo situată la altitudinea de 1.307 metri. “Acolo, în golul alpin, era un peisaj arctic. Totul era îngheţat şi bătea un vânt pătrunzător. Din păcate, era ceaţă densă, aşa că unul dintre obiective, adică o poză cu Baia Mare, de sus, nu prea ne-a ieşit. Cu toate că nu a fost deloc uşor, la finalul ieşirii, am avut un sentiment foarte plăcut, de lucru bun dus la capăt. În plus, la final, după ce am coborât din golul alpin, undeva în pădure, pe una dintre cărări, am făcut un loc şi am amenajat o vatră de foc. Am pus nişte lemne mai grosuţe, iar peste ele nişte pliante publicitare (n.red. – şi râde), după care am pus nişte crenguţe, pe care le-am aprins. Ne-am delectat cu o slănină prăjită şi un pahar de pălincă”, a relatat Radu.

Nu urca oricum pe munte!

Este foarte important şi cum te prezinţi pe munte, mai ales în astfel de condiţii vitrege de iarnă. “Eu port întotdeauna tricou, ciorapi și hanorac de schimb. Îmi iau permanent merinde, ceai cald în termos și apă. Este foarte important să ai la tine brichetă si hârtie, la fel, o lanternă, un cuţit. Câteodată, duc cu mine şi un fel de baltag. Nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. În orice caz, m-aş bucura să văd cât mai mulţi oameni pe cărările de munte. Merită mişcarea. Am mai fost pe timp de iarnă, cu alte ocazii, pe Creasta Cocoşului, pe Vârful Ostra, Pleştioara, dar şi pe Igniş. ”, a relatat Radu.

Staţia meteo, repusă în funcţie după trăznete

Ca şi o curiozitate, staţia meteo de pe Igniş este cea care oferă informaţiile meteo în timp util, pentru judeţul Maramureş. A fost pusă în funcţiune în luna mai a anului 2014. Radarul meteo a fost trăznit de mai multe ori, prima oară la scurt timp după inaugurare, şi a fost scos din uz ani de zile la standardele pe care meteorologii le doreau, oferind numai informaţii minimale. Repunerea în funcţiune s-a făcut în urmă cu trei ani, în urma unor solicitări ale autorităţilor maramureşene şi a cotidianului Glasul Maramureşului, la ministerul de resort. După modernizarea acestuia, pe baza informațiilor generate de acesta se vor putea emite mesaje de avertizare meteo în timp cvasireal în vederea elaborării de programe ultrarapide, pentru diminuarea pierderilor în cazul producerii de viituri instantanee, în interiorul razei de 150 km. Sistemul acoperă și determină potențialul norilor și bazinul de recepție aferent malului drept al râului Tisa, din arealul Transcarpatia – Ucraina, utilizate în elaborarea prognozelor hidrologice de malul Tisa.

Deasupra norilor, deasupra Borşei

Însă, Maramureşul are sute de locuri demne de a fi vizitate şi care poate încânta pe toată lumea. Alex Mărginean este maramureşean şi un cunoscut montaniard. Acesta a mărturisit că imaginile surprinse în zona Borşa l-au marcat profund, evident în mod pozitiv,, motiv pentru care le-a imortalizat cu aparatul de fotografiat. “Într-una dintre ocazii, am surprins un fenomen extraordinar. Jos, în Borşa, era ceaţă. Iar sus, la cota 1.500 de metri, am întâlnit soarele. Dintr-o dată, ne-am aflat deasupra norilor. De fapt, o mare de nori. S-a văzut foarte frumos, nu oricine este atât de norocos să surprindă aşa ceva”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Alex Mărginean.

Excursie nocturnă cu peisaje incredibile

Însă, cine a spus că numai pe timpul zilei, poţi surprinde imagini inedite?
“Am avut poftă de o plimbare nocturnă împreună cu prietenii mei şi am plecat pe o vreme ceţoasă din oraşul Borşa către Pasul Prislop. Acolo deja era senin. Erau multe-multe stele şi am luat-o la pas, cu schiurile în spate, din Pasul Prislop spre Platoul Ştiol, urmând să ajungem spre vârful pârtiei din Complexul Turistic Borşa. Ajungând la destinaţie, muntele ne-a oferit o privelişte de neuitat, încât am uitat şi de frigul mare de afară. O mare de nori, întinsă peste toată suprafaţa oraşului Borşa şi nu numai. Se vedeau doar vârfurile munţilor”, a povestit Alex.

Cătă ŢINEGHE

Galerie foto Igniş – Radu Trufan

Galerie foto Borşa – Alex Mărginean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here