MARAMUREŞUL ÎN SĂRBĂTOARE – Spectacole dedicate Unirii de la 1918 în localităţile din judeţ

410

Câteva zile ne mai despart de 1 Decembrie 2018, Ziua Naţională a României. Prin judeţ deja au început pregătirile pentru diferite spectacole care vor avea loc pentru a marca cei 100 de ani de la Unirea din 1918.

Startul manifestărilor de acest gen s-a dat în 22 noiembrie la Sighet, la împlinirea a 100 de ani de la adunarea populară în care au fost desemnaţi reprezentanţii Maramureşului la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care a avut loc în data 1 decembrie 1918.  Apoi, la Moisei va avea loc în 29 noiembrie, un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri.

La eveniment vor participa scriitorul Nicoară Mihali, un cercetător al vieţii arhaice din Maramureş, preoţii din localitate şi stareţul de la Mănăstirea Moisei, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Local şi Primăriei Moisei. Responsabili cu jocul şi voia bună vor fi cei din Ansamblul Junii Moiseiului care reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, dansului şi a versului popular din comuna Moisei.

Tot în 29 noiembrie, dar în Tăuţii Măgherăuş, la Monumentul Eroilor vor avea loc depuneri de coroane, pentru ca mai apoi să aibă loc ceremonia de sfinţire a drapelului tricolor şi înălţarea lui pe catarg.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here