MARAMUREȘUL DE SUS – Paradis oriunde întorci privirea

367

O toamna superbă avem, n-a mai fost așa demult. Anii trecuți, ca să vedem toamna multicoloră urcam pe traseul Cavnic-Băiuț, să vedem covor de frunze roșii (din cauza diferențelor de temperatură între zi și noapte, acolo era fenomenul mai vizibil, chiar dacă mai scurt). Anul acesta, oriunde te-ai fi dus, ai avut șansa să vezi o toamnă superbă. Evident, unele locuri ies în evidență. La fel, revenim asupra celor cu belvederi fabuloase.

Așa toamna n-a mai fost…

Ba da, a fost. Dar e superba, merita remarcată. N-a mai fost cazul să refacem traseul auto Cavnic- Băiuț. A fost indeajuns să mergem la momentul potrivit pe Valea Neagră spre Izvoare și să intrăm în pădure ici colo, ori să urcăm la pas prin Defileul Lăpușului la ceas de seară. Să nu va imaginați că e altfel în zona Băița sau Nistru, e la fel de frumos. În condițiile în care medicii japonezi sau cei scoțieni prescriu pe rețetă terapii de natură, zile în pădure, iar noi suntem cu minunățiile acestea la indemână, fără să ni le prescrie nimeni, e doar de făcut doi pasi. Cu sau fara aparat foto. Cu sau fara ochii in pamânt, dupa ciuperci.

Belvederi de pus in rama

E generos Maramuresul cu belvederile, daca stii unde sa sui, te incânti cu fabuloase privelisti. Sigur, specialistii se uita ca la harti, dupa cum veti vedea din spusele montaniardului Ionica Pop. Noi, profanii, vedem natura si gata. Și tot e maret ce vedem! De exemplu, o vedere de seara/noapte a Baii Mari de pe Piatra Virgina sau de pe Ignis iti da o senzatie incredibila. Dar orasul resedinta de judet poate fi vazut superb pe zi sau pe noapte de pe pasunea de la Posta, din Remetea Cjhioarului.

Sau de pe Dealul Florilor, din pacate trebuie sa cauti mult, sa gasesti belvederea, dealul e tot mai putin umblat, plin de desisuri. Pe ziua, indiferent de anotimnp, dar mai cu seama acum, ar trebui sa urci pe Piatra Bulzului, la Blidari, pentru o vedere asupra lacului Firiza, ori sa cauti locul de pe dealul Solovan de unde vezi Sighetul, cu Iza si Tisa si cu parte din Maramuresul nostru ramas in Ucraina. In zile frumoase, Creasta Cocosului iti poate arata niste imagini de vis, pâna in Baia Mare sau spre Tibles.

O alta priveliste impresionanta asupra oraselor de aceasta data ti-o da dealul Ciontolan din Baia Sprie sau traseul spre Gradina de Piatra, cu vedere spre Baia Mare si Baia Sprie. La fel, bivalent ca oferta este traseul auto Petrova-Strâmtura, unde poti vedea ba muntii Maramuresului cu toate vârfurile, pe partea Petrovei, ba parte din Valea Izei pâna spre }ibles. Tot in zona, o surpriza placuta iti ofera manastirea de pe muntele Hera, de unde, in zile senine si cu cer limpede, poti vedea aproape tot Maramuresul, ba spre Pietrosul Rodnei, ba spre Țibles, ba spre Creasta Cocosului si Gutâi! Sigur, e privirea amatorului de frumos. Specialistii vad alte cele…

„În principal, dar nu numai, avem pentru belvederi vârfurile cele mai mai mari din fiecare masiv. |n muntii Rodnei, avem Pietrosul, Gargalaul, de unde poti vedea departe, spre muntii Suhard, Barcau, ori spre cel mai inalt din muntii Ucrainei.

In muntii Maramuresului este Cearcanu, foarte spectaculos, chiar in topul belvederilor, de unde faci un tur de orizont superb al muntilor dimprejur. Ne apropiem, spre Ignis, unde avem vizibilitate spre depresiunea Baia Mare, depresiunea Maramuresului, Gutâi, dealurile Copalnicului, chiar si spre Codru. In zona Preluca, avem Paltinu’, de unde se vede perfect spre Gutâi, Ignis, depresiunea Baia Mare. de pe vârfurile Țibles si Minghet ai de asemenea vederi spectaculoase. In Gutâi, e Creasta Cocosului, de unde se vede Baia Mare, muntii Maramuresului, iar in zile cu vizibilitate mare se vede pâna in Tatra Mica, intre Polonia-Slovacia-Ucraina! Dar belvederi impresionante sunt si de pe Culmea Codrului sau de pe Prisnel, la limita cu Salajul, de unde se vede podisul somesan, râul Somes cu meandrele”, spune montaniardul Ionica Pop.

„Daca ma intrebi de locuri preferate de belvedere, mi-am mai amintit unul, cu vedere spre alte judete, e vârful Pietrosul de la Baita, de 1200 metri altitudine, de unde se vede Depresiunea Oasului, Negresti, Bixad, lacul Calinesti, ba in zile senine cu vizibilitate se vede si orasul Satu Mare!”

In câteva situatii, am reusit sa fim impresionati nu obligatoriu de belvederile din vârf de munte spre localitati, ci invers! O zi de toamna cu soare si nori, la iesirea din Ocna Sugatag, ne-a aratat muntii din Ucraina, dar si muntii Maramuresului inzapeziti. O zi senina in barca, pe Firiza, ne-a aratat ba Ignisul, ba Piatra Bulzului si muntii spre Sapânta. O zi insorita dar cu nori pe pasunea Tataru te duce intr-o lume impresionanta, o priveliste cu intindere de pasune alpina, cu turme de oi rasfirate ici colo.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here