MARAMUREŞUL AUTENTIC – Hanu’ lu’ Cobâlă, bijuteria din lemn de la poalele Gutâiului (GALERIE FOTO)

1469

Cum ieşi din Cavnic şi te îndrepţi către Budeşti, pe partea stângă ai ocazia să găseşti un han tradiţional, aşa cum rar mai vezi. Construcţia din lemn, realizată în ton cu frumuseţea Maramureşului autentic îţi fură ochiul şi te invită înăuntru.

Hanul situat la poalele Gutâiului îţi aminteşte de alte vremuri, oferindu-ţi bucătăria maramureşeană, la care se adaugă bunătăţile oferite de crama sau păstrăvăria proprie. Aici se mănâncă sănătos şi săţios tot ce are Maramureşul mai bun, de la mămăligă cu brânză de burduf, coaste şi cârnaţi până la slănină ori pastramă, horincă de prună şi-apoi grătar de vită din ferma proprie sau hribe de Gutâi cu pâine făcută în cuptor, oferta e pe măsura dorinţelor fiecăruia. Nu trebuie uitate dulciurile, toate îţi lasă gura apă, de la clătite cu brânză de vacă şi stafide, clătite cu afine la papanaşi.

Istoria locului

Aici este raiul lemnului, iar specificul maramureşean este la ordinea zilei. Ne întâmpină în uşă Rodica Nemeş, cea care administrează hanul alături de soţul său. “În 2017 am deschis restaurantul, iar începând cu august 2018, avem şi opt camere pe care le oferim pentru cazare. Toate bucatele sunt produse de noi. Proiectul aparţine arhitectului Mănăstirii Bârsana, Dorel Cordoş. Ceea ce vedeţi aici din lemn a fost realizat de Petru Berinde, un tânăr în vârstă de aproximativ 30 de ani din Călineşti, care este nepot de meşter popular. Ne-am bucurat de turişti veniţi din toată ţara, mulţi au venit din Cluj ori Satu Mare. Am avut şi străini, de culoare sau mulatri. Iarna vin la schi, vara vin pur şi simplu prin Maramureş. Le-am oferit tot ce poate oferi Maramureşul mai bun, numai bucătărie tradiţională. Am rămas surprinşi cum au savurat invitaţii noştri cornuleţele cu gem şi cozonacul la cuptor. Tocăniţa de vită le-a plăcut încă foarte mult”, a relatat Rodica Nemeş.

Un loc ideal pentru relaxare

Hangiţa ne invită în interior. Ne arată camerele. Totul e atât de rustic, astfel încât nu poţi să nu fi mândru de Maramureş. Turistul are aici toate condiţiile. Are televizor, baie proprie, totul într-o cameră încăpătoare. Ba mai mult, poate ieşi “în pridvor”, să privească împrejurimile, trăgând în piept aerul curat de munte. “Pentru iubitorii de natură este un loc foarte potrivit. Aici găseşti un refugiu, este linişte, este frumos. Noi încercăm să ne autoevaluăm mereu şi să venim mereu cu ceva mai bun, să fim la standardele cele mai înalte. Ideea a aparţinut soţului meu, Mihai, să facem totul din lemn şi să păstrăm tradiţia”, a spus doamna Rodica, după care ieşim pe balcon, unde ne arată păstrăvăria şi curtea largă. “Avem spaţiu de joacă pentru copii, iar aproape o terasă, de unde părinţii îi pot supraveghea permanent. Invitaţii noştri pot servi peşte proaspăt din păstrăvăria noastră. Vrem să oferim turiştilor tot ce este mai bun”, a spus Rodica Nemeş.

Nuntă tradiţională la han

Succesul este garantat pentru (şi la) Hanu’ lui Cobâlă. Aici s-au organizat deja o mulţime de evenimente, iar invitaţii s-au simţit foarte bine. Sunt contractate, deja, şi alte evenimente. “Am avut de toate, nunţi, botezuri! Am avut şi nunţi tradiţionale. Le-am organizat nunta exact aşa cum se făcea pe vremuri, inclusiv cu “învelitul miresei” (n.red. – ne arată fotografiile), care este unul dintre cele mai importante momente din nunta tradiţională. Avem deja contractate şi alte nunţi, vin din Cluj sau chiar Bucureşti. Aleg această variantă, întrucât vor să fie mai aproape de tradiţie”, ne-a spus Rodica Nemeş, fostă bibliotecară în Călineşti, cu bogate cunoştinţe pe segmentul tradiţiilor.
Părăsim Hanu’lui Cobâlă, îndreptându-ne către şoseaua judeţeană. Rămâne ca o pată de culoare în imensitatea albă de pe traseul Cavnic – Budeşti.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here