MARAMUREȘENII, TEMPERAȚI DE SĂRBĂTORI – Mai puțini pacienți la Ambulanță față de anul trecut

450

Peste 600 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor de la Ambulanță, în perioada sărbătorilor. Numărul este în scădere față de anul trecut, dovadă că oamenii nu au mai făcut excese alimentare la același nivel ca și în anii trecuți.

Ambulanța Maramureș a fost solicitată să intervină în 637 de cazuri în perioada cuprinsă între 5 și 9 aprilie. În aceeași perioadă a anului trecut, Ambulanța a fost solicitată să intervină în 672 de cazuri, cu 35 mai multe față de acest an. „Se pare că oamenii au început să înțeleagă importanța consumului moderat de alimente și să nu facă excese, nici de alcool nici de alimente, în perioada sărbătorilor. Chiar putem spune că a fost o perioadă ceva mai liniștită față de alți ani, ceea ce este foarte bine”, a spus Ioana Cătană, director medical al Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș.

Ea a mai arătat că vremea care s-a încălzit a făcut ca numărul copiilor bolnavi care au necesitat intervenția Ambulanței să fie mai mic, astfel că pentru 10 copii cu febră sau cu tuse s-a solicitat ajutorul ambulanțierilor. De asemenea, au fost 16 gravide care au avut nevoie de transport la spital.

Pe de altă parte, 23 de persoane au suferit diferite traumatisme, două cazuri fiind traumatisme în urma unor accidente rutiere.

Ca și patologie, directorul medial al Ambulanței spune că au fost, totuși, și cazuri de colici biliare, dar și două persoane care au făcut exces de alcool și au fost culese de pe stradă. „Am avut cazuri de colici biliare, dar nu exagerat de multe. Mai puține decât în alți ani”, mai spune Ioana Cătană. De asemenea, mai arată ea, au fost pacienți cardiaci decompensați, sau cu angine pectorale, dar și câțiva pacienți cu afecțiuni respiratorii. Dintre aceștia din urmă, mai mulți pacienți au fost cu tumori pulmonare. Acestea sunt cazuri grave, care nu au legătură cu perioada sărbătorilor.

Mai puțini consumatori de alcool culeși de pe stradă

Spre deosebire de alți ani, a scăzut și numărul celor care au pierdut numărul paharelor și a fost nevoie de o ambulanță pentru a-i lua de pe stradă. În schimb, au fost mulți vârstnici cu accidente vasculare cerebrale. „Am avut două cazuri sociale, cu stare de ebrietate, dar nu e un număr mare, față de alți ani. Am avut, în schimb, multe cazuri de accident vascular cerebral. Au fost 12 cazuri, ceea ce mi se pare mult. Dar vorbim de persoane în vârstă, deci oarecum afecțiuni tipice pentru vârstnici”, mai spune Ioana Cătană. „Lumea a fost foarte ponderată, nu au fost cazuri atât de grave precum în alți ani. Anul trecut, spre exemplu, au fost mult mai mulți cu colici biliare, însă nu au fost atâtea cazuri de accident vascular cerebral”, a mai arătat Ioana Cătană.

Zece nou-născuți în prima și a doua zi de Paște

Duminică și luni s-au născut 10 copii la maternitatea din Baia Mare, după cum spune Marga Pârvănoiu, șefa Secției Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Dintre aceștia, șase sunt băieți, iar patru sunt fete. Niciunul dintre cazuri nu a ridicat probleme de sănătate deosebite, după cum mai arată cadrul medical.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here