MARAMUREȘENII STAU ACASĂ – Au scăzut drastic solicitările pentru cardul european de sănătate

53

Anul acesta, mulți maramureșeni preferă să-și facă concediul în țară și nu prea se mai înghesuie să plece în străinătate. Nici munca în străinătate nu mai este o opțiune pentru unii, din cauza pandemiei de coronavirus.

În aceste condiții și solicitările pentru cardul european de sănătate au scăzut drastic. În luna iunie s-au înregistrat o treime din cererile făcute cu un an înainte. “Comparativ cu luna iunie 2019 când au fost emise 1.098 de carduri europene, iar în luna iunie 2020 au fost emise un numar de 375 carduri europene, a scăzut semnificativ numărul cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate. Cardul european este solicitat de asigurați pentru efectuarea concediilor de odihnă sau când se află în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, Spațiul Economic European sau Confederației Elvețiene”, a declarat jr. Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș.

În timpul stării de urgență și de alertă au mai fost maramureșeni care au solicitat cardul european de sănătate, cel mai probabil pentru a merge la muncă în străinătate. “În perioada stării de urgență (16.03.2020 – 14.05.2020), la nivelul CAS Maramureș au fost depuse și un număr de 220 cereri de eliberare de carduri europene de asigurări sociale de sănătate (CEASS), respectiv certificate provizorii de înlocuire a cardului european (CIP-uri). În perioada stării de alertă până la data de 30.06.2020, la nivelul CAS Maramureș au fost depuse și un număr de 497 cereri de eliberare de carduri europene de asigurări sociale de sănătate (CEASS), respectiv certificate provizorii de înlocuire a cardului european (CIP-uri). Media zilnică a solicitărilor este de 18-19 carduri europene”, a explicat Claudia Ganea.

În continuare, maramureșenii preferă să solicite cardul european de sănătate pe mail, pentru a fi scutiți de drumuri la sediul instituției. Reprezentanții CAS Maramureș precizează că, deocamdată, nu au avut asigurați care să reclame faptul că au avut probleme cu cardul în străinătate, în momentul în care au avut nevoie de servicii medicale de urgență. “Predomină solicitările în vederea obținerii cardului eurpean pe e-mail. Acest fapt se datorează recomandărilor noastre formulate în acest sens luând în considerare actuala situație, dar sunt și persoane care se deplasează la sediul instituției noastre. Față de anii anteriori, în prezent nu mai ne confruntăm cu acele situații în care să fie refuzat cardul european sau certificatul provizoriu înlocuitor de card de către furnizorii de servicii medicale din alte state UE și SEE în situații de servicii de urgență sau necesare în alt stat UE sau SEE”, a precizat purtătorul de cuvânt al CAS Maramureș.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here