MARAMUREŞENII ŞI FUMATUL – Tinerii nu cred în avertismentele de pe pachetele cu ţigări

395

Avertismente precum “Fumatul dăunează grav sănătăţii”, “Fumatul poate să ucidă” sau “Fumatul poate provoca o moarte lentă şi dureroasă” au fost expuse pe pachetele de ţigări pentru a descuraja viciul. Cu toate acestea, mulţi tineri continuă să fumeze, fără a ţine cont de consecinţe. Ba dimpotrivă, unii le consideră mesajele ca fiind inutile.

Unii tineri susţin că nu sunt înfricoşaţi de faptul că virilitatea le-ar putea fi afectată. “Nu cred că fumatul m-ar putea împiedica să am copii. Nici nu cred că faci cancer sau mori doar fiindcă fumezi. Aici e de la caz la caz. Te poţi îmbolnăvi şi să îţi pierzi viaţa şi dacă nu fumezi. Cred că avertismentele au fost menite să ne bage în sperieţi”, a spus Emil.
Sunt şi unii care iau subiectul în derâdere. “Fumatul dăunează grav sănătăţii. Bine că băutul nu. Astea sunt poveşti. Bunicul meu a trăit 80 ani şi a fumat câte un pachet pe zi. Bunica nu a fumat şi a murit înaintea lui. Nu cred în chestiunilea astea. Sunt exagerări. A fost nevoie să pună mesajele alea pe pachet, atâta tot, că i-a obligat Uniunea Europeană”, a fost de părere Alexandra.

“M-am apucat dintr-o prostie!”

Alţi tineri sunt conştienţi de faptul că fumatul nu le aduce beneficii şi recunosc că îi sperie mesajele alarmante, dar tot continuă să fumeze. “Cu toate acestea, continuă să fumeze. “M-am apucat dintr-o prostie, în facultate. Până atunci nu am pus nicio ţigară în gură. De atunci, însă, nu m-am mai lăsat. Totuşi, nu fac un abuz. Fumez atunci când sunt foarte stresat sau atunci când ies în oraş. Sunt, însă, zile în care nu fumez deloc. Nici măcar nu sunt un fumător înrăit, aşa cum sunt alţii. În general, fumez maximum jumătate de pachet pe zi. Asta cu mesajele de pe pachetele de ţigări e cu plus şi cu minus în acelaşi timp. De exemplu, mă sperie faptul că virilitatea mi-ar putea fi afectată. Evident că mă sperie şi chestiunea cu posibilitatea de a face cancer. Însă, mi-e greu să mă las dacă nu am motivaţia necesară. Şi mai e ceva care mă enervează mai tare, sincer. Faptul că îmi miros hainele a fum de ţigară. Asta mă sperie mai tare. Mă deranjează atât pe mine, cât şi pe cei din jur. Dacă m-aş lăsa de fumat, cred că ar fi pentru asta mai mult”, a precizat Constantin.

“Am renunţat, pentru că este mai bine pentru sănătatea mea!”

Sunt şi unii tineri care înţeleg pericolul fumatului, astfel că au o motivaţie în plus să reziste tentaţiei. “Am fumat şi eu, însă extrem de rar şi asta din cauza stresului. Am avut probleme personale, am avut şi sesiune, astfel că am simţit nevoia să mai trag câte o ţigară. Însă, am renunţat la acest viciu, cu toate că nu exageram. Am decis că este mai bine pentru sănătatea mea să nu fumez absolut deloc. Nu mi-a fost greu. Nefiind o fumătoare înrăită, nu a fost deloc dificil. Îmi doresc să am plămânii cât se poate de “curaţi” şi să apelez la alte metode atunci când sunt foarte stresată. Înainte fumam ocazional, când ieşeam în oraş, acum nici atunci”, a spus Laura.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here