MARAMUREŞENI LINIŞTIŢI – Banii pentru restituirea fostele taxe auto există

414

Guvernul a adoptat la jumătatea lunii septembrie, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de hotărâre prin care este asigurată finanţarea, din bugetul Fondului pentru Mediu (AFM), a proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, precum şi sumele necesare în vederea restituirii taxei auto.

Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, a precizat că prin această rectificare a fost asigurată finanţarea atât a programelor de succes ale AFM, cât şi a unor programe noi. Programul Rabla a primit o suplimentare de 30.000 de prime de casare, ediţia din 2018 devenind astfel una dintre cele mai de succes ale programului, din istoria sa de 15 ani.

“Printre noutăţile care vor demara în această toamnă se numără programele de reducere a emisiilor şi îmbunătăţire a calităţii aerului, prin instalarea de staţii de alimentare pentru maşini electrice şi achiziţia de mijloace de transport public nepoluante”, a declarat ministrul Mediului.

În plus, programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic) va fi suplimentat cu 198 milioane lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, ceea ce reprezintă un număr de 30.000 de prime de casare noi. Din toamna aceasta vom avea şi demararea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic – staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ, care va beneficia de un buget de 92 milioane lei, urmându-se a se realiza aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Demararea Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane – autobuze şi troleibuze electrice/GNC (gaz natural comprimat) se va petrece tot în toamna lui 2018. Suma alocată pentru finanţarea acestui program este de 460 de milioane lei, beneficiarii urmând a fi, cu prioritate, unităţile administrativ-teritoriale unde depăşirea emisiilor de poluanţi a determinat demararea procedurilor de infringement împotriva României pe calitatea aerului.

Ministerul Mediului a mai anunţat că a fost suplimentată suma necesară restituirii taxei auto, din excedentul anilor precedenţi fiind asigurată suma de 1,345 miliarde lei. În Maramureş aşteaptă să îşi primească banii din fostele taxe auto peste 13.000 de maramureşeni care şi-au depus dosarele la Finanţe până la 31 august 2018.

Dragos HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here