MARAMUREȘ – Pesta porcină africană, ținută sub control de autorități

121

Pesta porcină africană în Maramureș este ținută sub control de către autorități. La acest moment numărul cazurilor de PPA a rămas același în județ, 19 cazuri, iar directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că zilnic se analizează probe de laborator, iar rezultatele sunt negative.

„Noi monitorizăm permanent situația, zilnic ne vin probe, le analizăm și rezultatele sunt cele pe care ni le dorim. Avem tot 19 cazuri de pestă porcină africană și sperăm să nu mai apară altele. Mai ales acum, că s-a dat liber la vânătoare de mistreț”, a explicat Vasile Pop.

La nivel național, la această dată Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localități din 22 de județe, cu un număr de 950 de focare (dintre care 6 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A).

În alte 5 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 428.744 de porci afectați de boală și există 1.845 de cazuri la mistreți.
În vecini avem la Satu-Mare – 25 de focare în gospodăriile populației și 154 de cazuri la mistreţi, judeţul Bihor – 22 de focare în gospodăriile populaţiei şi 197 de cazuri la mistreţi, judeţul Sălaj – 5 focare în gospodăriile populației și 47 de cazuri la mistreţi, respectiv județul Bistrița-Năsăud – 4 cazuri la mistreți.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, precizează ANSVSA.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here