MARAMUREȘ – Epidemia de gripă și virozele, în „remisie”

355

Epidemia de gripă începe să dea semne de „remisie”, cel puțin în Maramureș. Chiar dacă în țară încă se mai înregistrează decese din această cauză, cel puțin în județ a scăzut numărul pacienților. La nivelul țării au fost, până luni seara, 135 de decese din cauza gripei. Niciun deces nu a fost înregistrat în Maramureș din cauza gripei, însă au fost 48 de cazuri de îmbolnăviri, iar într-un caz a fost confirmat virusul AH1.

Și virozele au scăzut, precum și cazurile de pneumonii, arată datele statistice. „S-a înregistrat o scădere a circulației virusurilor gripale în populație, favorizată de îmblânzirea condițiilor meteorologice din ultima săptămână, ca urmare morbiditatea prin infecții respiratorii acute a scăzut, situându-se aproape de intervalul așteptat în această săptămână”, arată Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș.

În ceea ce privește numărul de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), numărul a fost de  2.603, cu 14,0% mai puține, comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent. De asemenea, numărul cazurilor de pneumonii a fost de 283, cu 22,5% mai pu]ine față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele 48 de cazuri de gripă sunt, în continuare, cu 89,6% mai multe față de perioada similară a anului trecut, dar cu aproape 30% mai puține față de săptămâna trecută, când au fost înregistrate 60 de cazuri de gripă, din care două erau infecții cu virusul AH1.

„În săptămâna 11.02.-17.02.2019 au fost declarate 47 cazuri clinice de gripă din care 31 la Spitalul de Boli Infecțioase ăi Psihiatrie Baia Mare, cinci la Spitalul Municipal Sighetu Marmației, trei cazuri clinice au fost raportate de către C.M.I. de Medici de familie Borșa, opt cazuri clinice au fost raportate de către C.M.I. de Medici de familie Sighetu Marmației și un caz de gripă cu virusul AH1 a fost confirmat la Laboratorul INCD MM «Cantacuzino» și depistat, inițial, prin supravegherea de tip santinelă de medicii de familie. Toate cazurile cu prognostic favorabil, fără decese. Toate cazurile au fost nevaccinate antigripal în acest sezon”, mai arată DSP Maramureș.

După cum arată cifrele, în aglomerările urbane există riscul mai mare de îmbolnăvire. Astfel, din cele 48 de cazuri de gripă, 32 au fost în mediul urban și doar 16 în mediul rural. Pe grupe de vârstă, trei sunt copii între 2 și 4 ani, nouă sunt copii între 5 și 14 ani, alți 19 au între 15 și 49 de ani. 11 persoane cu gripă au între 50 și 64 de ani, iar șase au vârste de peste 65 de ani.

Cifrele mai arată că numai în ultima săptămână s-au mai vaccinat antigripal 132 de persoane, numărul total ajungând la 38.565 de persoane care s-au imunizat contra gripei, în acest sezon. Medicii spun că este singura formă de a ne proteja împotriva acestei infec]ii.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here