MARAMUREȘ – Din acest an se dau bani pentru cei care cultivă usturoi

520

Cultivatorii de usturoi din Maramureș au motive de bucurie din acest an după ce în ședința de Guvern din data de 27 februarie a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Prin acest act au fost stabiliți potențialii beneficiari, condițiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului de minimis, valoarea anuală totală a acestuia, precum și modalitățile de verificare și control.

Direcția Județeană de Agricultură Maramureș a anunțat că schema de ajutor de minimis se desfășoră pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Cererile se depun la Direcția pentru Agricultură Maramureș, până la  data de 15 mai, inclusiv, de către producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producători, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008, respectiv producători agricoli persoane juridice.

DADR Maramureș anunță maramureșenii că pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere, dar și să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor legale prin documente justificative.

Virgil Țânțaș, directorul Direcției pentru Agricultură Maramureș, a menționat că valorificarea producției se face în perioada1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care  atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la Direcția Agricolă Maramureș până la data de 29 noiembrie, inclusiv.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here