“MARAMUREȘ, COLȚ DE RAI” – Marius Coșerariu, într-o nouă vizită în județ

323

Marius Coșerariu este polițist în Dămuc, județul Neamț. Pasionat de cultură a transpus aceasta în versuri. A strâns în jurul său oameni cu aceeași dragoste pentru folclor, care fac parte din asociația ce o conduce. Participând la diverse evenimente culturale, Marius Coșerariu a purtat valorile folclorice și a obținut rezultate frumoase alături de grupul său.

Fondatorul Asociației Culturale ”Eu cred” a fost prezent zilele acestea în Maramureș. Acesta a vizitat unele zone folclorice din județ, Memorialul Durerii de la Sighet, mănăstiri din Maramureșul Istoric precum și Chiuzbaia.

”Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie frumusețea acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu. M-am întrebat adesea ce ar fi România fără Maramureș? Răspunsul este simplu: aproape nimic. Vizitez an de an Maramureșul datorită activităților culturale la care sunt invitat”, a spus Marius Mihai Coșerariu.

Primul contact cu Maramureșul

”De Chiuzbaia m-am atașat în urmă cu patru ani când, la invitația colegului și prietenului Vasile Bele am urcat la mănăstire alături de membrii Cenaclului <<Nichita Stănescu>> al Ministerului de Interne. Atunci l-am cunoscut pe părintele Varlaam, pe care l-am numit, fără să exagerez, <<Prelungirea mâinii lui Dumnezeu>>, ținând cont că este artizanul fiecărei palme de pământ de acolo. Am revenit la Chiuzbaia și datorită unei legături de suflet”, a mai spus Marius Coșerariu.

Marius Coșerariu a avut de asemenea și alte întâlniri de suflet cu membrii Corului Bărbătesc din Fruntașii Mare și cu dirijorul Andrei Dragoș. A vizitat de asemenea și mănăstirea Săpânța, Cimitirul Vesel, Muzeul Satului Maramureșean, Mănăstirea Bârsana.

”Un loc aparte l-a avut vizita de la Memorialul Durerii de la Sighet, unde am realizat cât de penibili suntem noi, oamenii moderni, care facem o tragedie când cade netul, ori ne doare o măsea”, a mai spus Marius Coșerariu.

În urmă cu doi ani, acesta a prezentat o carte la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Aici l-a întâlnit pe Dumitru Dorian. Expresia acestuia: “În Maramureș, chiar și frunză cântă” a rămas vie și plăcută în memoria poetului nemțean. Inspirat de această expresie a compus poezia “Se cântă-n Maramureș”, inclusă în volumul “Credință și dragoste de țară” apărută în 2018.

”Voi reveni pe aceste meleaguri”

”Pentru mine, Maramureșul rămâne cel mai frumos loc din țară, iar dacă există Rai pe pământ, cu siguranță, un colț de Rai este în Maramureș. Sunt sigur că voi reveni pe aceste meleaguri și îi voi aduce cu mine și pe prietenii mei. Maramureșenilor le transmit cele mai calde gânduri de iubire frățească și le recomand să nu se schimbe niciodată, să rămână mereu curați, frumoși, ospitalieri, harnici, gospodari, veseli, hotărâți și mândri de grai și port”, a încheiat Marius Mihai Coșerariu pentru Glasul Maramureșului.

Mircea Militar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here