VIDEO – MARAMUREŞ – Centenar cu eroi lipsă

116

Luat la modul simplist, grosolan chiar, Centenarul omite să sărbătorească cum se cuvine, în Maramureş, două dintre cele mai mari personalităţi ale sale. Sigur, ne dăm cu caii şi cu căruţa, luăm gube sărbătoreşti, e „mai fain aşa, mai cool“. Nouă ne-ar fi plăcut să nu uităm un adevăr trist, tragic, pe care l-am trăit şi retrăit, în pielea noastră de romani, din expresia lui George Santayana: „Cei care nu îşi amintesc trecutul sunt condamnaţi să îl retrăiască“. Ce face Maramureşul, de 1 Decembrie, pentru memoria eroilor George Pop şi Vasile Lucaciu? Şi de fapt, cine au fost ei?

# George Pop

În 1872, a fost ales deputat în Parlamentul ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei. A reprezentat interesele burgheziei româneşti din Transilvania în Parlamentul de la Budapesta. La 9 august 1880 a propus, într-o conferinţă ţinută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania şi Ungaria într-un singur partid naţional. În perioada 1892-1894, George Pop de Băseşti a fost unul dintre liderii mişcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei. A fost unul dintre politicienii români condamnaţi la închisoare pentru susţinerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiştilor de la Cluj în 1894. A prezidat Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

# Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu a fost una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Dr. Vasile Lucaciu a fost unul dintre românii care au semnat Memorandumul din 1892. În anul 1905 a fost ales cu mare majoritate de voturi deputat de Beiuş în Parlamentul de la Budapesta, din partea PNR. A îndeplinit, – trimis de guvernul român – misiuni de prezentare a poziţiei române în privinţa situaţiei inacceptabile a românilor majoritari din Transilvania, inclusă în statul austro-ungar. În august 1918 era în Franţa, la Paris; în toamnă se constituia „Consiliul Naţional al Unităţii Tuturor Românilor“, având ca preşedinte pe Take Ionescu, iar ca vicepreşedinţi pe Vasile Lucaciu, Octavian Goga, dr. C. Angelescu, Ioan Th. Florescu; pe 29 octombrie era la Geneva la un Congres al Naţionalităţilor Oprimate;În toamnă pleca în Italia, împreună cu Nicolae Titulescu; pe 25 noiembrie primeşte jurământul prizonierilor din lagărul de la Cita-Ducale şi de la Cavarzere; pe 1 decembrie, Vasile Lucaciu sfinţeşte la Mariano (lângă Roma) drapelul regimentului „Horia“; pe 6 ianuarie 1919 sfinţeşte, în Piaţa Siena din Roma, drapelul regimentului „Cloşca“.

# Azi, eroii…

De 1 Decembrie, în Şişesti, a avut loc slujba religioasă la biserica ctitorită de Lucaciu, apoi va fi program cultural finanţat de autorităţile locale. Fără foarte mult fast. Visau fanfară, paradă militară, nu s-a putut. Finanţarea promisă pentru reabilitarea complexului a întârziat, deci nu s-a putut lucra nimic. Primarul Tentiş s-a încăpăţânat să ţină, totuşi, sărbătoarea în Şişeşti. „N-au sosit banii, aveam o promisiune pentru punerea în valoare a complexului. Vom vedea anul viitor ce linie de finanţare putem accesa, bani guvernamentali sau europeni. Manifestătile le facem, totuşi, de 1 Decembrie, după ora 12, cu slujbă religioasă, discursuri în faţa pavilionului. Apoi program artistic la şcoală“, a spus, înainte de sărbătoare, primarul Mircea Tentiş.

De 1 Decembrie, în Băseşti, a fost doar o slujbă religioasă la mormântul eroului George Pop. S-a sărbătorit, însă, pe 29 noiembrie…„Va fi un parastas la mormântul lui George Pop, iar joi vom face noi un program artistic, patriotic, pentru localnici, depuneri de coroane la bustul lui George Pop. Dar ne vom concentra pe o altă sărbătoare, 100 de ani de la moartea sa, pe 23 februarie. Vom încerca să facem un eveniment chiar naţional, în funcţie de partea financiară. Vor veni reprezentanţi ai localităţilor istorice, din Şişeşti, Giuleşti, din Bădăcinul lui Iuliu Maniu, din Bocşa lui Simion Bărnuţiu, din Bobota lui Corneliu Coposu“,spune edilul. Nici aici n-au sosit banii pentru reabilitarea clădirii, în interior se văd urme ale apei prelinse prin acoperiş. Nici parcare nouă nu va fi şi nici manifestări majore, decât în februarie, când se vor serba 100 de ani de la moartea eroului naţional. Primarul Călăuz este dezamăgit crunt dar nu lasă să se vadă, drept pentru care se va duce şi el la Alba Iulia…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here