MARAMURES – A început controlul și campania de montă la ovine și caprine

232

Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a demarat verificările în fermele de ovine și caprine, care au animale înscrise în secțiunea principală a registrelor genealogice ale raselor. Sunt fermele care beneficiază de cea mai mare subvenție din zootehnie, sprijinul cuplat, acordată din fonduri europene.

În această perioadă se derulează campania de montă din acest an la speciile ovine și caprine. ANZ a demarat controale în exploatațiile de animale cuprinse în programul de ameliorare. Verificările vizează cu prioritate efectivele de ovine și caprine înscrise în secțiunea principală a Registrului Genealogic.

Fermele care dețin astfel de animale, înregistrate în secțiunea principală a registrelor genealogice ale raselor, beneficiază de sprijin cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal. Potrivit informațiilor furnizate de APIA, pentru anul acest an de cerere cuantumul acestei subvenții este de 17,71 euro pe cap de animal.

Plafonul alocat pentru plata acestei subvenții la ovine și caprine, pentru acest an, este 64,3 milioane de euro. Sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor (SCZ-ovine femele şi/sau berbeci) se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii generale: Solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA.

Pentru a primi acest sprijin trebuiee îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare; animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine, au vârsta de maximum opt ani pentru ovine femele, respectiv șase ani pentru berbeci, la data limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări; efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere; să deţină registrul individual al exploataţiei, completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004; berbecii pentru care se solicită SCZ obligatoriu să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, până în data de 2 septembrie 2019 inclusiv; efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine; efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine.

Sprijin cuplat pentru creşterea caprinelor femele şi ţapi

Se acordă fermierilor activi care solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 50 şi maximum 500 de capete de femele caprine şi/sau ţapi, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ.

Sprijinul se acordă pentru animalele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: femelele caprine pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maxim opt ani la data limită de depunere a cererii de plată, fără penalizări; ţapii pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maxim șase ani la data limită de depunere a cererii de plată, fără penalizări; efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere; să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile

Regulamentului Comisiei Europene nr. 21/2004 (țapii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, până în data de 2 septembrie 2019 inclusiv); efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine; efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap cu certificat de origine la 35 de femele caprine.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here