MANIFESTARE RELIGIOASĂ ÎN PREMIERĂ – Respect pentru preoții care au slujit în Vălenii Șomcutei

314

Weekend-ul trecut a fost unul plin de evenimente religioase în satul Vălenii Șomcutei. Sâmbătă, vălenașii și-au adus aminte de cei trecuți în altă lume. Conform unei hotărâri adoptate în cadrul parohiei, Luminația are loc în Vălenii Șomcutei în ziua de sâmbătă care este cea mai apropiată de 8 noiembrie, când se sărbătorește hramul bisericii, Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. În cele șapte cimitire din sat au fost aprinse lumânări în memoria celor adormiți întru Domnul, au fost împărțite dulciuri copiilor și s-a băut un pahar de pălincă în amintirea morților.

Duminică, vălenașii (și invitații lor) au mers la biserică, instituția de cult devenind neîncăpătoare. Se anunțase pe pagina de Facebook a parohiei că se va sărbători hramul bisericii, fiind săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie în sobor de preoți.

Din soborul de preoți, alături de preotul paroh Viorel Zoicaș, au făcut parte clerici care (într-un fel sau altul) au avut legătură cu satul. A fost prezent Cristian Ștefan (consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, al cărui socru, Ioan Babici, a fost preot în Văleni), Florin Lupșe (fost preot paroh în sat) și Ionuț Lupșe (preot în Fericea), ambii fii al satului. Gabriel Leș, preotul din Curtuiușu Mare, are soție vălenășiță. De asemenea, au participat Florin Bălan (slujitor la Catedrala Episcopală), Alin Nemeș (preot în Giurtelecu Hododului), Marius Țura (preot la Episcopia Sălajului), invitați ai preotului Viorel Zoicaș.

„Am invitat mai mulți preoți originari din Văleni dar, din diferite motive, nu au putut onora invitația. Cu această ocazie am hotărât să ridicăm și un parastas în memoria foștilor preoți care au slujit în Văleni precum și a preoților fii ai satului care au decedat când slujeau în alte parohii”, a spus preotul paroh.

„E prima dată când la Vălenii Șomcutei se organizează o astfel de manifestare, în semn de respect pentru preoții care au slujit în acest lăcaș de cult. Ziua nu a fost aleasă întâmplător deoarece în 8 noiembrie, se sărbătorește hramul bisericii (Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil) și, tot în această perioadă, la Văleni are loc luminația – două evenimente care-i aduc în locurile natale pe cei plecați din localitate”, a declarat Gheorghe Buda, primar al orașului Șomcuta Mare și, totodată, curator în cadrul bisericii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul bărbătesc din Vălenii Șomcutei, dirijat de Răzvan Pașca.

„Anul viitor aș vrea să fac o întâlnire a fiilor satului, tot cu ocazia hramului bisericii, să vin cu ceva nou. Dacă vom fi sprijiniți și de primărie, aș vrea să organizăm și un spectacol și alte activități”, spune preotul Viorel Zoicaș.

Ioan BUDA ȚEȚU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here