MANEVRĂ EȘUATĂ – Plan infracțional dejucat de polițiștii maramureșeni. Zilnic, câte trei-patru infracțiuni rutiere în județ

986

A devenit deja o tristă obișnuință ca unii conducători auto să se dea în petec în fața oamenilor legii! Asta în sensul în care sfidează legea prin orice mijloace, de genul circulă fără permis sau după ce au consumat cantități infernale de băuturi alcoolice.

Se mai practică, mai rar, într-adevăr, și o manevră de păcălire a oamenilor legii, în sensul în care conducătorul auto și un pasager fac schimb de locuri atunci când sunt trași pe dreapta. Un astfel de exemplu s-a consumat marți după-amiază.

# S-a întors altul la volan!…
Poliţiştii care desfăşurau activităţi pe DN 18, în Pasul Gutâi, au oprit pentru verificări un autoturism al cărui conducător auto a încălcat linia continuă. Înainte de a-i fi verificate documentele, persoana aflată la volan a demarat în trombă şi a plecat. După aproximativ zece minute, autoturismul a revenit în locul unde a fost oprit, însă la volan se afla un alt bărbat care susţinea că el a fost cel oprit şi că a decis să plece deoarece a considerat că nu autoturismul condus de el a fost oprit.

“Poliţiştii nu au putut fi înşelaţi. Aceştia au reţinut suficiente semnalmente ale persoanei oprite iniţial, încât să reuşească să o identifice: este vorba de un bărbat de 34 de ani din Rona de Sus, care nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale”, a explicat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș.

# Permisul nu este opțional!
Trist este, însă, faptul că zilnic, în Maramureș, întâlnim șoferi penali, în sensul în care săvârșesc infracțiuni rutiere. Conform statisticilor oficiale, în ultima lună, s-au înregistrat cam 3-4 cazuri în fiecare interval de 24 de ore.

Spre exemplu, polițiștii rutieri din cadrul Poliției oraşului Vişeu de Sus, care desfăşurau activităţi de supraveghere şi control a traficului rutier pe DN 18, au efectuat semnalele regulamentare de oprire a unui autoturism. În momentul în care a observat poliţiştii, conducătorul auto a virat dreapta, pe strada Rândunelelor.

Poliţiştii au pornit în urmărirea acestuia, iar după aproximativ un kilometru, au reuşit să-l oprească. La volan a fost identificat un bărbat de 45 de ani, din oraş. Întrucât au avut suspiciuni cu privire la permisul de conducere pe care bărbatul l-a prezentat, poliţiştii au efectuat verificări constatatând că de fapt acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Pe numele bărbatului poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, uz de fals şi complicitate la uz de fals.

# Alcoolul le-a asigurat dosare penale!
Este şi cazul unui bărbat în vârstă de 41 de ani din Sighetu Marmaţiei, care a fost oprit de poliţişti pe DN 18 în localitatea Fereşti şi care avea 1,2 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Municipal Sighetu Marmației unde i-au fost recoltate două mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Bogdan Vodă au oprit pentru verificări un autoturism care se deplasa pe DJ 171A. La testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest, polițiștii au constatat o concentrație record: 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, verificările efectuate au stabilit că tânărul de 32 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Din fericire, acesta a fost oprit la timp de polițiști, prevenindu-se astfel rănirea sau decesul unor persoane.

De altfel, trebuie să spunem că cele mai multe infracțiuni rutiere sunt pentru alcool la bord și conducerea unui autovehicul fără a deține permis. Însă, nici cu viteza “nu ar trebui să ne fie rușine”. În ultima perioadă, cea mai mare viteză înregistrată de aparatura radar pe relația DN 1C Baia Mare – Cluj a fost de 187 km/h pe DN1C între localităţile Lăpuşel şi Satulung. Evident că șoferul a rămas fără permisul de conducere.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here