MÂNDRIE – Tezaur cu piese de aur preistorice la Sarasău

678

Un lucru mai puţin cunoscut constă în faptul că la Sarasău a fost descoperit un valoros tezaur conţinând piese de aur preistorice. Tezaurul a fost descoperit întâmplător, în anul 1847, pe un teren. Atunci au fost scoase la lumină câteva mii de obiecte de aur, în jur de 4.500, care cântăreau 9,5 kg.

La momentul descoperirii, piesele din componenţa tezaurului au fost împărţite între numeroşii localnici care au participat la dezgroparea tezaurului. În prezent, se mai păstrează doar două loturi de obiecte din această descoperire. Unul se află în posesia Muzeului Naţional de Istorie a României iar celălalt în colecţiile Muzeului Naţional Maghiar din Budapesta. Lotul de la Muzeul Naţional de Istorie la României cuprinde 7 aplice discoidale, bogat ornamentate, 3 verigi cu capete deschise, decorate cu mici nervure circulare şi 239 de mici mărgele semisferice şi bitronconice.

De-a lungul timpului pe teritoriul Sarasăului au fost descoperite mai multe aşezări, dar şi un număr mare de piese de metal, printre care şi tezaurul conţinând piese de aur. Mulţumim domnului Mihai Mihai, ghid turistic în cadrul Centrului de Informare Turistică Sarasău, pentru datele oferite.

Liviu Şiman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here