MĂNĂSTIREA ROHIA – Locul unde Nicolae Steinhardt și-a găsit liniștea

724

Mănăstirea Rohia din Maramureș este un loc despre care oricine l-a vizitat, spune că are o încărcătură spirituală aparte. Situată „în creierii munților”, accesul nu este, totuși, chiar dificil. Însă odată ajuns acolo, vizitatorul simte „vibrația” aparte a locului.

Rohia este locul care poate da loc unei reinterpretări a proverbului „omul sfințește locul” fiind locul unde a ales să-și petreacă ultimii ani din viață Nicolae Steinhardt, critic literar, eseist, jurist, publicist și scriitor român.

Originar din București, născut într-o familie de evrei, el s-a convertit la ortodoxism și s-a „retras” la Rohia, un spațiu în care s-au născut foarte multe cărți ce pomovează creștinimul în lume, după cum afirma scriitorul Marian Ilea. „Steinhardt a venit să-și găsească liniștea sufletească și liniștea în creație. A găsit-o în ortodoxie”, spunea el, într-un dialog cu monahul Andrei de la Mănăstirea Rohia.

Acesta din urmă a relatat despre șederea în lăcașul de cult al scriitorului Steinhardt. Chilia muzeu a lui Nicolae Steinhardt e deschide vzitatorilor. Acolo sunt păstrate obiectele lui, patul modest în care a dormit, masa de lucru și colecția de volume pe care le-a scris în mănăstire. Acolo și-a petrecut ultimii nouă ani de viață, după ce s-a convertit la ortodoxism, el fiind dintr-o familie de evrei. „S-a născut lângă Bucrești, din părinți evrei, Oscar și Antoneta, a făcut școala în București, liceul Spiru Haret. Acolo a avut foarte mulți colegi mari oameni de cultură: Constantin Noica, Mircea Eliade și alții, cu care era foarte buni prieten, fiind un grup de culură. Apoi a făcut facultata de drept și a luat doctoratul în drept în 1934, sub îndrumarea profesorului Mircea Djuvara”, relatează călugărul.

De atunci, continuă el, a început să scrie primele cărți. „Marile probleme ale oamenilor de cultură au apărut odată cu comunismul, când oameni precum Paleologu sau Steinhardt, au ajuns în pușcăriile politice comuniste”, completează scriitorul Maran Ilea.

După mai multe pelerinaje la mai multe mănăstiri, în 1980 a ajuns la Rohia și după câteva lui a fost călugărit de părintele Serafin Man, care era starețul mănăstirii. „Preafericitul Iustinian l-a sprijinit pas cu pas cât a trăit la mănăstire. Aici a scris Jurnalul Fericirii, iar toate operele lui, tot ce a scris el, a rămas în custodia mănăstirii”, mai arată monahul. În completare, scriitorul Marian Ilea arată că mănăstirea și Episcopia Maramureșului și Sătmarului, sunt proprietarii de drept ai titlurilor scrise de  Nicolae Steinhardt. „El a iubit foarte mult biserca, monahismul, a spus multe predici. Îi plăceau clopotele, îi plăcea cum sună dangătul clopotele. La Rohia, clopotele bat incredibil de frumos”, mai arată călugărul.

Nicolae Steinhardt este înmormântat la Rohia, în cimitirul mănăstirii.

La Mănăstirea Rohia viețuiesc 12 călugări. În curte se construiește un centru cultural de dimensiuni impresionante.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here