PENTRU DIABETICI – Trei studenți băimăreni și un zălăuan lucrează la o aplicație ce ar îmbunătăți viața diabeticilor

8188

O echipă din Baia Mare este una din cele șapte selectate la Innovation Labs 2018, ce a avut loc recent la Cluj Napoca. Cei patru băieți au venit cu o propunere mai mult decât interesantă, ce ar putea ajuta pacienții cu diabet.

Pacienții cu diabet ar putea avea o nouă șansă de a-și ține sub control cât mai bine afecțiunea. Este cunoscut faptul că este una din cele mai de temut afecțiuni ale secolului, un număr de persoane aproape șocant de mare fiind atins de această maladie în ultimii 10 ani. Din păcate, nu doar vârstnicii, ci tot mai des se întâlnesc persoane tinere care au această problemă. Paul Orha este un tânăr student în anul I la Informatică, ce suferă și el de diabet, fiind dependent de insulină. Tânărul, alături de alți trei colegi, doi din Baia Mare și unul din Zalău (acesta din urmă, suferind și el de diabet), și-au pus idelile în practică și au gândit o aplicație care să-i ajute pe cei suferinzi de această boală să-și poată ține sub control cât mai bine nivelul glicemiei. Mai precis, un pacient diabetic ar putea să-și calculeze doza de insulină, în funcție de regimul alimentar pe care îl abordează.

„Ideea noastră a fost să facem o aplicație pentru noii diabetici, care să-i ajute să se descurce cu boala cât mai ușor. Ne adresăm persoanelor cu diabet de tip 1 și 2, insulino-dependenți și încercăm să ușurăm perioada de adaptare prin această aplicație, să oferim o interfață între pacient și specialist”, a explicat tânărul. „Inițial, aplicația le oferă diabeticilor o bază de date cu diferite alimente, de unde pot să-și selecteze ce mănâncă la o masă, iar apoi, în funcție de alimentele selectate, aplicația le va sugera necesarul de insulină pentru masa respectivă” a mai explicat el.

Având în vedere că diabetul este o boală care necesită schimbarea întregului regim de viață, persoanele cu această afecțiune ar avea șansa să treacă mai ușor peste aceste modificări. „Adaptarea la boală ia un timp, care e destul de abrupt. Noi încercăm să ajutăm persoanele acestea, pentru că e foarte dificil până ajungi să intri în ritm”, mai explică el.

Paul Orha spune că aplicația se va adresa direct persoanei afectate, însă ajutorul unui medic ar fi mai mult decât binevenit. Asta deoarece, spune el, până acum și-a administrat insulina în funcție de valorile glicemiei pe care le-a corelat singur cu alimentele ingerate. „Când am aflat că am diabet, pentru mine a fost un șoc, am simțit că viața mea va fi sever limitată. Pentru a-mi ține nivelul glicemiei sub control este necesar să-mi cântăresc tot ce mănânc, să calculez cantitatea de carbohidrați la ficare masă și să calculez necesarul de insulină pentru cantitatea de carbohidrați, în funcție de glicemia curentă. Asta necesită 7-10 injecții zilnice și monitorizarea prin teste de glicemie, undeva la șase teste pe zi. Eu, când îmi calculez (insulina, n.r.), trebuie să văd ce mi se modifică, mie, cu boala, când trebuie să-i dau mai multă insulină, când nu trebuie. Dacă medicul poate stabili în mod direct asta, ar fi foarte folositor, în special pentru cei care nu știu ce se întâmplă, de ce scade (glicemia, n.r.), de ce crește”, mai explică el.

Concursul continuă

Paul Orha, un tânăr student la Informatică la UBB Cluj Napoca, este unul din cei patru membri ai echipei care a fost selectată, alături de alte șase, pentru a-și dezvolta ideile propuse în fața unui juriu la Innovation Labs 218. Concursul a avut loc recent și ideile a șapte din cele 20 de echipe participante au fost apreciate și vor merge în etapa următoare. Echipele au avut, apoi, șansa să-și contureze clar ideile în 24 de ore în fața juriului și să obțină un feedback. Cele mai bune echipe vor continua să își dezvolte produsele în cadrul programului de mentorat din martie până în mai, prin întâlniri săptămânale cu specialiști de top din industria ICT și din business. Împreună cu mentorii, tinerii își vor consolida și își vor testa prototipul inițial pentru a obține un produs funcțional și atractiv. Echipele își prezintă prototipurile finale pe 21 mai la Demo Day, în fața juriului, potențialilor investitori, parteneri și mass media.

„Noi, acum, suntem într-un proces de dezvoltare a aplicației, cu sprijinul  Innovation Labs și încercăm să-l lansăm pe piață. Am avut un speech de un minut, după care publicul a votat ideile și am trecut în faza următoare. Asta a constat în 24 de ore de programare și, în același timp, să ne creăm o prezentare și să vindem ideea diferiților reprezentanți de la companii. Apoi am avut o probă practică prin care a trebuit să prezentăm cum funcționează aplicația și una în fața publicului, în care a trebuit să motivăm de ce e nevoie de această aplicație, ce inovează”, a mai explicat tânărul. Concursul continuă și trebuie să găsească un sponsor, deocamdată fiind la faza întâlnirilor săptămânale cu diferite persoane din câmpuri diferite de bussiness.

Echipa se numește HealthDevs, aplicația se numește DiaStats și din echipă fac parte Paul Orha, Cătălin Dărjan (diabetic și el), Gabi Matko și Norbi Postol. Toți sunt specializați pe computer science (programare), studenți în anul I și au 19 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here