MAGAZINUL FISCULUI – Mărfuri confiscate, la promoţie în Maramureş. Ce pune ANAF în vânzare (GALERIE FOTO)

3814

Aproape în fiecare zi auzim despre noi şi noi cazuri de contrabandă sau alte activităţi ilicite. Însă, probabil, mulţi se întreabă ce se întâmplă cu mărfurile care sunt confiscate în urma încălcării legii. Răspunsul este simplu. Acestea sunt valorificate prin magazinul deţinut de Finanţe. Oricine poate să se deplaseze la sediul spaţiului comercial şi să devină cumpărători ai acestuia.

Vrei să îţi înnoieşti garderoba sau să îţi schimbi maşina? Nimic mai simplu. Ai, oricând, posibilitatea să eviţi varianta second-hand-urilor ori cea a târgurilor auto. Însă, foarte puţini ştiu de existenţa acestui magazin al Fiscului. Valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se realizează în temeiul OUG nr. 14 din 2007, pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a acestora, precum şi a normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 14 din 2007, aprobate prin HG nr. 731 din 2007, au explicat cei responsabili.

Lista mărfurilor valorificate

Interesantă este paleta de produse care se găsesc la magazinul propriu al Administraţiei Naţionale a Finanţelor Publice (ANAF).
“Categoriile de bunuri care se valorifică prin magazinul propriu al instituţiei noastre sunt produse alimentare, confecţii şi încălţăminte, aparatură electronică, echipamente de telecomunicaţii, tehnică de calcul şi birotică, precum şi alte bunuri, la preţuri ce cuprind TVA. Instituţiile publice care au competenţa legală de confiscare, respectiv deţinătorii de bunuri care au obligaţia să declare bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, organelor de verificare, sunt Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Direcţia Poliţia Locală Baia Mare, Judecătoria şi Tribunalul Maramureş, Direcţia Generală Antifraudă şi Direcţia Regională 6 Oradea, Biroul Vamal de Interior Maramureş şi Biroul Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Călin Chilat, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş.

Cum se stabilesc preţurile

Magazinul propriu este situat în Baia Mare, pe strada Universităţii, nr. 23A, iar programul de funcţionare al acestuia este de luni până joi, de la ora 10.00 la ora 12.00. În ceea ce priveşte preţurile practicate, oficialii ne informează că acestea se stabilesc de către o comisie de evaluare, având în vedere preţul actual pentru produse identice sau similare.
“Acest preţ se corectează, după caz, în funcţie de gradul de uzură fizică şi morală a bunurilor respective, utilitatea acestora pentru potenţialii cumpărători, cantitatea (volumul) bunurilor respective. În cazul loturilor mai mari de bunuri, se pot utiliza preţurile cu ridicata practicate în zonă, caracterul sezonier şi termenul de valabilitate. În cazul altor categorii de bunuri cu valori mai mari, acestea se valorifică prin vânzare directă de la locul de depozitare sau de deţinere prin licitaţie publică, spre exemplu autovehicule şi bunuri imobile”, a menţionat Călin Chilat.

Un Ford din 1999, vândut cu 21 milioane de lei vechi

Toate categoriile de bunuri ce se valorifică prin magazinul propriu se pot achiziţiona direct de la acesta, pe bază de documente de vânzare, respectiv bon fiscal sau factură fiscală, după caz. Iată câteva exemple de preţuri cu care s-au vândut unele produse! Ceea ce vrem să spunem este că aveţi toate şansele să achiziţionaţi produse dorite la preţuri mici. “Ultimul autovehicul care s-a vândut de către instituţia noastră este un autoturism Ford Galaxy, an fabricaţie 1999, în data de 12 septembrie 2017, la preţul reevaluat (redus) de 2.130,10 lei. De asemenea, s-au vândut adidaşi (pantofi sport) în ultima perioadă şi tot la preţ reevaluat (redus), la preţuri cuprinse între 6,25 lei până la 17,50 lei. Laptopuri nu am avut de vânzare”, a explicat Călin Chilat.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here